HomeUniversitatiUniversitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este o instituție de învățământ superior din Iași, România. În 2011, a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.

Istoric

Corpul A din Copou, situat în aripa dreaptă a Palatului Universității, găzduiește astăzi sediul Bibliotecii Universității Tehnice, Aula „Gh. Asachi”, precum și Facultatea de Electronică și Telecomunicații

Universitatea tehnică ieșeană este moștenitoarea spirituală a tradițiilor învățământului tehnic superior românesc, ale cărui origini se leagă de prima școală de inginerie de pe teritoriul actual al României, Școala de Ingineri Hotarnici și Civili, creată în Moldova, la începutul secolului al XIX-lea, de către marele cărturar Gheorghe Asachi.

În continuare, școala se dezvoltă în cadrul Academiei Mihăilene (1835) și, ulterior, în cadrul Universității din Iași, înființată în anul 1860. Pe 7 noiembrie 1912, în urma aprobării noului regulament al Facultății de Științe, se înființează învățământul superior electrotehnic, chimic aplicat și agronomic, eveniment care poate fi considerat actul de naștere a ceea ce va fi, ulterior, Școala Politehnică.

În luna martie a anului 1937, învățământul superior tehnic este scos de sub egida Universității din Iași, prin înființarea Școlii Politehnice Iași. Instituția nou creată a luat de la bun început numele lui Gheorghe Asachi, întemeietorul învățământului superior tehnic românesc, iar primul său rector a fost profesorul universitar Cristea Otin.

În anul 1948, Școlii Politehnică „Gheorghe Asachi” devine Institutul Politehnic „Gh. Asachi”. La 17 Mai 1993, în cadrul reformei învățământului superior din România, Institutul Politehnic iși schimbă numele în Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

Ziua Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” se serbează la 15 noiembrie.

Facultăți

Universitatea ieșeană pune la dispoziția celor interesați posibilități de dezvoltare profesională în diferite domenii tehnice prin facultățile sale:

Share With: