Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Spectacol de teatru – „Hai la teatru!”

martie 20, 2019 @ 8:00 am - 9:00 pm

Gratuit

Spectacol de teatru – „Hai la teatru!”

Miercuri, 20 martie 2019, orele 8.00 – 21.00

Festivalul de teatru școlar „Hai la teatru!” organizat de Teatrul Luceafărul va avea loc pe 20 și 21 martie și reunește într-un program dens 616 elevi-artiști pregătiți de 81 de coordonatori. Una dintre primele manifestări de acest gen din România, Festivalul a devenit în cele 13 ediții ale sale o adevărată platformă de exprimare artistică pentru copii și tineri care admiră teatrul și care au dorit să-l practice în beneficiul dezvoltării personale.

Modalitate plăcută de petrecere a timpului liber, exercițiu de socializare și de implicare, modalitate de deprindere a unei limbi străine, de antrenare a exprimării în fața unui public, teatrul școlar este o activitate care s-a dovedit o binevenită alternativă la activitatea didactică, pe care o completează pe linia educației artistice și emoționale.

Oltița Cîntec

„Alegerea zilelor de 20 și 21 martie pentru Festivalul «Hai la teatru!» nu este aleatorie, precizează Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul. Pe 20 martie se celebrează în întreaga lume Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, sub emblema «Du un copil la teatru, pentru a vedea, a auzi, a simți, a gândi, a imagina». Nu există o altă modalitate mai eficientă de-a aduce publicul tânăr la teatru decât oferindu-i scena, iar colegilor și prietenilor șansa de a-i admira și aplauda pe artiști pentru efort și reușită. Pe 21 martie, atenția publică este îndreptată către Ziua Mondială a Marionetei, ca un semn al interesului pentru această străveche modalitate de expresie teatrală cu care ne familiarizăm în primii ai existenței și care ne modelează ca adulți în devenire.”

Festivalul organizat de Teatrul Luceafărul înscrie în competiția din acest an 56 de trupe din Iași, Românești, Victoria, Miroslava, Țibănești, Tg Frumos, Focuri, Prisacani, Pașcani, Hârlău, Satu Nou, Belcești, Drăgușeni, Șcheia, Șipote, Fântânele, Covasna, Costuleni, Hodora. Unele dintre ele sunt prezențe de cursă lungă (Domino – Liceul Teoretic Waldorf Iași, Fenomenalii – Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani, Junii Țibăneștilor – Liceul Tehnologic „P.P Carp” Țibănești etc.), altele participă acum pentru prima dată (Formidabilii -Școala gimnazială Drăgușeni, Licuricii – Școala Profesională Focuri etc), cu toate însoțite de emoție, dar și de dorința de-a străluci în lumina reflectoarelor profesioniste.

Trupele provin din colegii naționale (Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași), școli generale (Școala gimnazială Prisacani, Școala gimnazială „Ioanid Romanescu” Românești), școli profesionale (Școala profesională „Ionel Teodoreanu” Victoria,), licee cu profil tehnic (Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu” Iași, Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu” Miroslava), de la Liceul de nevăzători „Moldova” din Tg Frumos, ceea ce demonstrează interes pentru arta teatrului în toate tipurile de instituții de învățământ.

Structurată pe categorii de vârste (clasele I-IV, V-VIII și IX-XII) competiția va valoriza creativitatea concurenților, adaptarea repertoriului la vârsta și preocupările artiștilor, originalitatea și dezinvoltura scenică. Evoluția trupelor de teatru școlar va fi evaluată de jurii alcătuite din actori ai Teatrului Luceafărul, iar premiile constau în jucării, cărți, rechizite oferite de organizatori și de Asociașia Club Rotary Iasi 2000.

Deschiderea oficială este miercuri, 20 martie, ora 13.30, iar Festivitatea de premiere va avea loc vineri, ora 13, la sala mică a Teatrului.

Evenimentul s-a bucurat de parteneriatul Inspectoratului Școlar Județean și este finanțat de Consiliul Județean și de Teatrul Luceafărul, din venituri proprii.

Program

https://luceafarul-theatre.ro/program/festivalul-de-teatru-scolar-hai-la-teatru/

 

Details

Date:
martie 20, 2019
Time:
8:00 am - 9:00 pm
Cost:
Gratuit
Event Categories:
,

Organizer

Teatrul Luceafarul