Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ecouri internaționale – Profesori de la Facultatea de Teatru, nominalizați la Gala premiilor UNITEM

martie 20, 2019 - martie 25, 2019

Ecouri internaționale – Profesori de la Facultatea de Teatru, nominalizați la Gala premiilor UNITEM

Profesori de la Facultatea de Teatru – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași nominalizați la Gala premiilor UNITEM, Republica Moldova

După nominalizarea profesorilor Călin Ciobotari și Oltița Cîntec de la Facultatea de Teatru din cadrul UNAGE la Premiile UNITER, o nouă reușită și confirmare a profesionalismului, dăruirii  și talentului profesorilor ieșeni bucură mediul nostru academic. Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță și prof. asociat Alexa Visarion au fost nominalizați la Gala Premiilor UNITEM 2019.

Luni, 25 martie 2019, ora 18:00, la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău va avea loc cea de-a XVIII-a ediție a Galei Premiilor UNITEM.

Juriul final care va desemna laureații Galei 2019 este format din: actrița Svetlana Radu (președintele juriului), Alexandru Dicusar (actor, regizor, păpușar) și Tudor Macovenco (actor, regizor, păpușar).

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță

În 2018 prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a mai obținut Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Ediția din 2018 a Galei Premiilor UNITEM cu spectacolul „Omul de zăpadă care voia să se întâlnească cu soarele” de Matei Vișniec, realizat la Teatrul Republican „Luceafărul” din Chișinău. Anul acesta este nominalizat la secțiunea Premiul pentru cel mai bun spectacol al Teatrului de păpuşi cu spectacolul „Cenușăreasa” după Frații Grimm, scenariul Vasilica Bălăiță, care a fost jucat la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău.

Fost absolvent al Școlii de muzică și Arte plastice Piatra Neamț, al Academiei de Arte „George Enescu”, Iași și titular de curs la disciplinele Arta mânuirii păpușii și marionetei, Arta animației, Practica spectacolului de păpuși și marionete, Aurelian Bălăiță este actualmente directorul școlii doctorale Teatru din UNAGE.

În calitate de regizor, scenarist, actor și-a pus amprenta la realizarea a peste 60 de spectacole, obținând numeroase distincții și premii la festivaluri naționale și internaționale (Medalia de aur la EUROINVENT – 2015, Diploma de excelență la Festivalul Național al Teatrelor de Păpuși „Cătălin Damian” – 2011, Premiul pentru cel mai bun rol masculin, rolul – Garunski din „Un bărbat și … cam multe femei”, regia Bogdan Ulmu, Zilele Ateneului Tătărași – 2013, etc).

Profesorul asociat Alexa Visarion

Profesorul asociat Alexa Visarion a fost nominalizat anul acesta la secțiunea Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală cu spectacolul „Carnavalul” după I. L. Caragiale interpretat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Spectacolul regizat de Alexa Visarion a mai primit încă cinci nominalizări pentru următoarele secțiuni:Premiul pentru cel mai bun rol feminin (Ana Tkacenko), Premiul pentru cel mai bun rol masculin(Ion Mocanu), Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin (Iurie Focșa și Petru Hadârcă),Premiul pentru cele mai bune costume teatrale (Irina Gurin).

Renumitul regizor, și scenarist Alexa Visarion a desfășurat o bogată activitate teatrală în țară și străinătate, a montat numeroase spectacole în Europa și America, demonstrând de fiecare dată profesionalism și talent. A fost prezent ca profesor invitat la universități prestigioase din lume, primind, de asemenea, o serie de premii pentru spectacolele de teatru și filmele sale. În 2002 Președinția României i-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2005, UNITER l-a răsplătit cu Premiul pentru întreaga activitate, pentru realizările deosebite de-a lungul întregii sale cariere.

Meritele deosebite i-au fost recunoscute și materializate și prin următoarele distincții universitare:Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (2008), Doctor Honoris Causaoferit de Universitatea de Arte din Târgu Mureș (2013), Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași (2013) și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București (2014).

 

Detalii

Începe:
martie 20, 2019
Se termină:
martie 25, 2019
Categorii Eveniment:
,