Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Povestea înființării muzeelor ieșene, lansată în cadrul Sărbătorii Liliacului

aprilie 29, 2017 @ 12:00 pm

Gratuit

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru Comunitate”, organizează sâmbătă, 29 aprilie, începând cu ora 12:00, la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, manifestarea tradițională de primăvară Sărbătoarea liliacului. Sărbătoarea a fost inițiată în anul 1986 de Cristian Arhip, în acel timp muzeograf la „casa cu turn pătrat” din dealul Copoului, și de atunci se desfășoară în fiecare primăvară, în perioada înfloririi liliacului.

În cadrul evenimentului va fi lansat volumul Odiseea muzeelor ieșene, apărut la Editura Muzeelor Literare în anul 2016, în prezența autorului Ion Arhip, cunoscutul muzeograf, cercetător și director al Complexului Muzeal Iași timp de 25 de ani. Cartea reprezintă o bogată sursă de informare cu privire la viața muzeelor ieșene și a muzeografiei naționale și se prezintă sub forma unor pagini de jurnal din care aflăm date și informații precise despre constituirea principalelor muzee ieșene. Despre Ion Arhip, Constantin Noica afirma: „Iașul strălucește astăzi, mai mult ca oricând, prin salba sa de muzee și monumente restaurate. Un merit deosebit în această nobilă lucrare îl are profesorul Ion Arhip, un lider al muzeologiei naționale.”

Volumul va fi prezentat de către Carmelia Leonte, redactor la Editura Muzeelor Literare, în prezența invitaților autorului, poetul Horia Zilieru, scriitorul Mircea Radu Iacoban și criticul de teatru și film Ștefan Oprea.

În cadrul Sărbătorii Liliacului va fi prezentată și expoziția Muzeele literare ieșene. Începuturi., ce completează discuția despre începuturile muzeelor din Iași prin pliante-ghid, invitații, afișe, extrase din cărțile de onoare ale personalităților prezente la inaugurarea caselor memoriale și a muzeelor.

Coordonatorul programului este Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf.

Detalii

Dată:
aprilie 29, 2017
Oră:
12:00 pm
Cost:
Gratuit
Eveniment Category:

Organizatori

Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Asociația „Patrimoniu pentru Comunitate”

Loc de desfășurare

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”
Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12
Iasi, România
+ Hartă Google
Telefon:
0741 240 616