Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Luceafărul, la un nou festival internațional de teatru

iunie 20, 2019 - iunie 26, 2019

Luceafărul, la un nou festival internațional de teatru

Deși pe final de sezon artistic, activitatea Teatrului Luceafărul este încă la turație maximă. Abia revenit de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, echivalentul românesc al evenimentelor teatrale de la Avignon și Edinburgh, unde a repurtat un impresionant succes cu spectacolul de teatru documentar Istorie la persoana I, Teatrul Luceafărul e pe punctul să plece la un nou festival. La Constanța, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului „Miturile Cetății” organizat de  Teatrul de Stat din orașul de la malul Mării Negre.

În programul manifestării apar 30 de companii din România și din străinătate care vor transforma urbea, între 20 și 30 iulie, într-o imensă scenă, invadând toate sălile disponibile și spațiile adecvate în aer liber.

„Festivalul Internaţional de Teatru «Miturile cetății» este o continuare a «Serilor de teatru antic» inițiate în anii ’70 de bine-cunoscutul regizor Silviu Purcărete. Ediția de anul acesta are în program producții teatrale ale marilor regizori din România, spectacole pe texte clasice și contemporane, o parte din ele atacând, sub o formă sau alta, temele mitologice şi evoluţia lor de-a lungul timpului.”, precizează organizatorii. Care au selectat din repertoriul Teatrului Luceafărul spectacolul-concert ORAȘUL, pus la cale de trupa Fără zahăr. Teatrul Luceafărul se află în program alături de Teatrul Național București, Teatrul Național Sibiu, Teatrul Nottara București, Teatrul Excelsior București, Apollo 111 București etc.

Spectacolul-concert Orașul

Spectacolul-concert Orașul a pornit de la o idee a criticului de teatru Oltița Cîntec și s-a concretizat într-un scenariu ale cărui versuri sunt semnate de Bobi Dumitraș, regia muzicală, de Bobo Burlăcianu, scenografia și video designul, de Andrei Botnaru.

„Oraşul este un organism fluid care produce, hrăneşte şi la rândul său se hrăneşte cu indivizi. Prieten și potrivnic în egală măsură, ne e și casă și străinătate. Este ca o relație de prietenie erodată, în care nu mai trebuie să fii diplomat. Câteodată îl iubim, câteodată îl  detestăm și întotdeauna facem cumva sa mergem mai departe împreună. Spectacolul Orașul prezintă aspecte ale traiului într-o metropolă.

Zone rezidențiale de la periferie în care se construiește permanent și haotic, traficul aglomerat prin care un autobuz reumatic se chinuie să-și facă loc, entuziasmul unei studente proaspăt ajunse în oraș, punctul de vedere al gândacilor de bucătărie, un copil foarte ocupat care face slalom printre multe activități extrașcolare, șugubețele gropi din asfalt care apar spontan sau o profesoară evazionistă care oferă meditaţii pe furiș, toate se asamblează în scenă pentru a compune imaginea acestui gigant imaginar în care ne facem veacul zi de zi. Orașul e un adversar redutabil şi prietenos, cu care ne luptăm zilnic cu sportivitate și respect, pe care  îl iubim sau îl detestăm, după caz, dar rămânem mereu împreună. Suntem cu toţii stafide într-o prăjitură din ciment.”, precizează artiștii  trupei Fără zahăr.

Distribuția

În distribuție cântă vocal și instrumental actrițele Carmen Mihalache, Liliana Mavriș Vârlan, Beatrice Volbea  și Elena Zmuncilă, animând personaje și situații teatrale caracteristice metropolelor în care trăim și mitologiilor urbane de azi.

Program

La Constanța, reprezentația este programată luni, 24 iunie, ora 19, în sala Teatrului de Stat Constanța.

La sediu, spectacolul se joaca mâine, vineri, 21 iunie, ora 19, la sala mare, și este sold out.

Detalii

Începe:
iunie 20, 2019
Se termină:
iunie 26, 2019
Categorii Eveniment:
,