Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Festivalul „SCÂRȚ-UMOR” începe! – PROGRAMUL

iunie 14, 2019 @ 10:00 am - iunie 16, 2019 @ 6:00 pm

Festivalul „SCÂRȚ-UMOR” începe! – PROGRAMUL

FESTIVALUL-CONCURS INTERNAȚIONAL DE GRAFICĂ SATIRICĂ ȘI LITERATURĂ UMORISTICĂ „SCÂRȚ – UMOR” – Ediția inaugurală

Festivalul „SCÂRȚ-UMOR” începe astăzi, 14 iunie 2019, la ora 10.00, când la deschiderea oficială, îi așteptăm pe toți iubitorii de literatură umoristică, grafică satirică și caricatură la Ateneul Național din Iași, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

În cadrul festivalului vor fi oferite cu titlu gratuit „Caricaturi la minut” la corturile SCÂRȚ-UMOR pe care le veți putea găsi la:

Ateneul Național din Iași,

Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt,

Piața Unirii,

Piața Voievozilor – cartierul Alexandru cel Bun,

Parcul Copou.

 

Desenatorii care ne vor onora cu prezența și talentul lor sunt: CONSTANTIN CUBERSCHI – Iași, LUCIAN AMARIEI JUP – Iași, MARIAN AVRAMESCU – Prahova, OVIDIU BORDĂ – Suceava, IULIAN DZUBINSCHI – Suceava, AURELIAN SUȚĂ – Târgu Jiu, DORU OLAȘ – Suceava, LEONTE NĂSTASE – Constanța, EUGEN MIREA – București, SORIN URSAN – Suceava, CORODESCU VIOREL – Suceava.

Programul artiștilor la corturi:

Vineri 16.30 – 19.30

Sâmbătă 11.00 – 13.00 și 16.00 – 19.00

Duminică 10.00 – 12.00

 

Iași, 14 – 16 iunie 2019

Joi, 13 iunie:

12.00 – 18.00 Sosirea participanților;

 

Vineri 14 iunie:

10.00 – 11.45 Deschiderea Festivalului SCÂRȚ-UMOR, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național Iași;

Te Deum, oficiat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Modovei și Bucovinei;

Alocuțiunile organizatorilor:

Primarul municipiului Iași, domnul Mihai Chirica;

Managerul Ateneului Național din Iași, domnul Andrei Apreotesei;

George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România;

Vasile Vajoga, președintele Asociației Umoriștilor Academia Liberă Veche „Păstorel” din Iași.

Microrecital folk Walter Ghicolescu;

Moment unic marca Tenor Ursan Sorin Delaclit (Suceava) – „Arii de opera cu surprize”. Tenorul Ursan Sorin Delaclit interpretează arii de opera și, concomitant, realizează portretele unor oficialități, pe scenă;

Microrecital folk Traian Lungu;

Moment artistic unionist realizat de dl. Gheorghe Ciobotaru și Saveliu Cojocaru din Chișinău.

15.30 Vernisajele Salonului Internațional de Grafică Satirică și a expozițiilor personale semnate de reputați artiști plastici și lansări de cărți la Muzeului Municipal Iași;

16.30 – 19.30

Ateliere de lucru cu publicul, în corturile special amenajate în fața Ateneului Național din Iași, Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, Piața Unirii, Piața Voievozilor, Parcul Copou. În cadrul acestora, artiști plastici de renume vor realiza gratuit portretele ieșenilor și vizitatorilor ocazionali ai orașului;

Întâlniri ale scriitorilor umoriști (gazde și oaspeți) cu publicul la Muzeul Municipal Iași;

19.30 – 20.30 În fața galeriilor Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu”, spectacol „In memoriam – Dumitru Grumăzescu” Recitaluri de muzică (Walter Ghicolescu, Traian Lungu) și poezie (umoriștii – gazde și oaspeți).

 

Sâmbătă, 15 iunie:

10.00 – 11.00 Gala de premiere va avea loc în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” și este dedicată câștigătorilor la concursurile literare și la Salonul de Grafică Satirică. Epigramiștii și ceilalți scriitori umoriști câștigători vor prezenta cel mult 3 epigrame sau o poezie din cele cu care au obținut trofeele. De asemenea, vor evolua actori cu diverse momente artistice sau interpreți cu piese de muzică ușoară ori miniaturi clasice, demonstrații de dans de societate.

11.00 – 13.00 Ateliere de lucru ale artiștilor plastici cu publicul;

16.00 – 19.00 Ateliere de lucru ale artiștilor plasticieni cu publicul;

19.30 Tur de oraș pietonal (plecare din Piața Palatului și sosire în Piața Unirii);

20.30 Proiecții filme documentare cu și despre maestrul Ștefan Popa Popa`S („Popa`S la Vatican” și „Popa`S la U.E – Bruxelles”) în Piața Unirii, cinematograf în aer liber;

 

Duminică, 16 iunie:

10.00 – 12.00 Ateliere de lucru ale artiștilor plastici cu publicul;

11.00 – 12.00 Vernisajul Expoziției lui Ștefan Popa Popa’s la Ateneul Național din Iași.

14.00 – 18.00 Plecarea participanților.

 

Festivalul-Concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „SCÂRȚ-UMOR” (Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”) se va desfășura în perioada 14 – 16 iunie 2019 și este deschis tuturor iubitorilor atât de literatură umoristică, cât și de grafică satirică și caricatură.

Președintele de onoare al festivalului este maestrul Ștefan Popa Popa’s din Timișoara, președintele Federației Europene a Organizațiilor Caricaturiștilor Profesioniști și de Elită din Europa și Președintele de onoare al Asociației caricaturiștilor profesioniști și de elită din România. Acesta va aduce publicului ieșean câteva dintre expozițiile sale personale, două filme documentare, precum și graficieni de renume care vor fi implicați în ateliere de lucru pe toată perioada festivalului.

Organizatorii acestui festival sunt Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Asociația Umoriștilor „Al. O. Teodoreanu” – Academia Liberă Veche „Păstorel”, cu sprijinul Uniunii Epigramiștilor din România.  

Details

Start:
iunie 14, 2019 @ 10:00 am
End:
iunie 16, 2019 @ 6:00 pm
Event Categories:
, ,

Organizer

Ateneul din Iași
Phone
0332 408966
Email
office@ateneuiasi.ro
View Organizer Website