Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

O nouă premieră a Ateneului Național din Iași – Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”

iunie 14, 2019 @ 4:30 pm - iunie 16, 2019 @ 12:00 am

O nouă premieră a Ateneului Național din Iași – Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”

După un festival al teatrelor independente, ediție inaugurală, Ateneul Național din Iași anunța o nouă premieră a instituției, aceasta din urmă, intitulată Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”, fiind una plină de umor de calitate, de momente artistice, de ateliere de lucru cu publicul pe latura de grafică satirică și caricatură, lansări de carte, expoziții de caricatură, proiecții de film în aer liber și, bineînțeles, o festivitate de premiere dedicată tuturor celor care au fost declarați câștigători!

Festivalul-Concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „SCÂRȚ-UMOR” (Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”) se va desfășura în perioada 14 – 16 iunie 2019 și este deschis tuturor iubitorilor atât de literatură umoristică, cât și de grafică satirică și caricatură.

Organizatorii acestui festival sunt Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași,  Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Academia Liberă Veche Păstorel Iași, Revista umoristică „SCÂRȚ” Iași, Asociația Umoriștilor „Al. O. Teodoreanu” Iași.

Președintele de onoare al festivalului este maestrul Ștefan Popa Popa’s din Timișoara, președintele Federației Europene a Organizațiilor Caricaturiștilor Profesioniști și de Elită din Europa și Președintele de onoare al Asociației caricaturiștilor profesioniști și de elită din România. Acesta va aduce publicului ieșean câteva dintre expozițiile sale personale, două filme documentare, precum și graficieni de renume care vor fi implicați în ateliere de lucru pe toată perioada festivalului.

Pentru grafică satirică și caricatură tematica aleasă a fost „umor la libera alegere” iar pentru literatură umoristică, „Tei, Alei, Alelei”.

Printre activitățile festivalului, la care așteptăm un public cât mai numeros, se numără și atelierele de lucru ale artiștilor plastici cu publicul, în cadrul cărora toți cei care își doresc să obțină o caricatură de la prestigioși caricaturiști din România, vor putea să o facă, cu titlu gratuit.

Corturile în care îi veți putea găsi pe artiștii plastici vor fi amplasate în fața Ateneului Național din Iași, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în Piața Unirii, în Parcul Copou și în Piața Voievozilor – Alexandru Cel Bun. Programul atelierelor va fi: vineri între 16.30 – 19.30, sâmbătă 10.00 – 12.00 și 16.00 – 19.00 iar duminică între 10.00 – 12.00.

Salonul Internațional de Grafică Satirică și alte expoziții personale semnate de reputați artiști plastici din România vor putea fi admirate la Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.

Deschiderea festivalului va avea loc în data de 14 iunie, la ora 10.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași.

Detalii despre inițiatorii proiectului și Revista „SCÂRȚ” – pagina nr. 2 a prezentului comunicat de presă.

„Vocația culturală a Iașului nu are nevoie de pledoarie, însă, cu siguranță are nevoie de promovare. Printre multele lucruri care îl reprezintă drept o veritabilă capitală culturală, municipiul Iași se poate mândri și cu existența unui cenaclu de umor care și-a depășit de mult vârsta maturității depline. Academia Liberă Veche Păstorel și-a aniversat, astfel, în luna Februarie 2019, vârsta de 42 de ani de activitate neîntreruptă. Cu un portofoliu de peste 800 de premii obținute de la înființare, la concursuri de creație umoristică din țară și de peste hotare, acest cenaclu rămâne un pilon de referință în rândul a generații de umoriști.

Cenaclul nostru este singurul din România care reușește să-și scoată propria revistă intitulată „SCÂRȚ”, deja premiată de Uniunea Epigramiștilor din România, în chiar primul an întreg de apariție, 2013, ca fiind cea mai bună publicație de umor din țară.

Revista SCÂRȚ:

este singura revistă de gen cu apariție lunară din România, toate celelalte, editate de cenaclurile din țară sau de Uniunea Epigramiștilor, având apariții trimestriale.

revista dispune de cea mai mare varietate a mijloacelor de expresie artistică, de la epigram la interviu, de la eseu la poezii cu formă fixă (rondel, sonnet, glosă, gazel, pantum, hayku ori senryu etc.), de la „Portret la zi” la „Fapt divers”, de la fabulă, baladă și elegie la proză scurtă umoristică, de la aforism la jocuri, de la impresii de călătorie la documente literare inedite, de la întâmplări hazlii de zi cu zi la umor desenat (grafică satirică),

are 60 de pagini în format academic, apare într-un tiraj de 200 de exemplare și se distribuie în toate cenaclurile de umor din țară, precum și în Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Germania, Italia, Spania, Israel, Statele Unite ale Americii, Canada,

și-a câștigat deja vocație internațională, în paginile ei regăsindu-se semnăturile unor prestigioși creatori din țară și din străinătate.

Anul 2019, având o semnificație aparte pentru Ateneul din Iași – împlinirea a 100 de ani de la înființarea Societății Ateneului și 99 de ani de la înființare, a oferită contextul perfect să plasăm și numele orașului nostru pe harta internațională a festivalurilor de umor și satiră.”

(Vasile Vajoga, președinte executiv al Academiei Libere Vechi „Păstorel” Iași)

Detalii

Începe:
iunie 14, 2019 @ 4:30 pm
Se termină:
iunie 16, 2019 @ 12:00 am
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Ateneul din Iași
Telefon
0332 408966
Email
office@ateneuiasi.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Piata Unirii
Iași, România + Hartă Google