Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Minorităţilor Naţionale din România, celebrată la Biblioteca Județeană Iași

decembrie 17, 2018

Gratuit

Ziua Minorităţilor Naţionale din România, celebrată la Biblioteca Județeană Iași

Luni, 17 decembrie 2018, de la ora 17.00, la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10) are loc un eveniment dedicat celebrării Zilei minorităţilor naţionale din România.

 

Sărbătorită în fiecare an pe 18 decembrie, Ziua minorităților din România este un bun prilej de a fi împreună cu reprezentanți de la Comunitatea Elenă Iaşi, Filiala Uniunii Elene Din România, Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic – Comunitatea Iași, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski”, U.A.R. – Uniunea Armenilor din România – Sucursala Iași , Institutul Francez din România – Filiala Iași, Forumul Democrat German Iași și Asociația Culturală „Semper Artes” Iași.

Adunarea generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 1992, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”. Se oferă astfel o garanţie a drepturilor minorităţilor naţionale. România a declarat adeziunea la acest context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Conform Departamentului pentru Relaţii Interetnice în țara noastră, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

În acest context și sub aripa evenimentului a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri organizăm o întâlnire care să aducă în prim plan valoarea participativă a fiecărei comunități ieșene.

Reprezentanții bibliotecii vor organiza o expoziție a cărților aflate în colecțiile noastre și care sunt în limbile minorităților prezente la manifestare.

 

Proiectul este structurat în programul „Biblioteca și comunitatea”, prin care biblioteca se implică în viața comunității, contribuind la dialog, la dezvoltarea spiritului civic și a mândriei locale.

Detalii

Dată:
decembrie 17, 2018
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Loc de desfășurare

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași
Bd. Stefan cel Mare, nr. 8-10, Galeriile comerciale, mezanin
Iași, 700063 România
+ Hartă Google
Telefon
+40 332 110 044
Vezi site-ul web Loc de desfășurare