Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în capitala Franței

ianuarie 17, 2020 - ianuarie 20, 2020

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în capitala Franței

Pe 15 ianuarie 2020, la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, au fost organizate o serie de evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, dar și altor personalități semnificative din istoria poporului român.

După ceremonia de depunere de flori la statuia lui Mihai Eminescu, a avut loc vernisajul „Salonului Marilor Români”, eveniment la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, Luca Niculescu, Maestrul Ionuț Furtună, de la Corala „Sfinții Arhangheli”, Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, în calitate de curator, dar și personalități marcante ale culturii române din capitala Franței.

În Sala „Cuza” a Catedralei Mitropolitane din Paris au fost prezentate exponate din Galeria „Salonul Marilor Români”, de la Ateneul Național din Iași, inaugurată acum două luni, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia și a președintelui Academiei Române, acad. prof. univ dr. Ioan-Aurel Pop.

Expoziția de la Paris cuprinde 20 de exponate, printre care obiecte, documente, acte de cancelarie, fotografii sau manuscrise originale, ce au aparținut sau poartă semnătura unor intelectuali români, care au studiat sau activat la Paris și care s-au remarcat la nivel internațional. Printre aceștia se numără personalități ca Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Ion I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, George Enescu, Constantin Noica, Ion Minulescu, Tudor Arghezi sau Ion Pillat.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Corala Sfinții Arhangheli”, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași și cu sprijinul Asociației Culturale „Mihai Eminescu” din Viena.

 

Mai multe detalii pe: 

Pagina de FB: https://www.facebook.com/AteneulNationalIasi/

Site web: www.ateneuiasi.ro

Detalii

Începe:
ianuarie 17, 2020
Se termină:
ianuarie 20, 2020
Categorii Eveniment:
,

Organizatori

Primăria Municipiului Iași
Ateneul din Iași