Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Teatrul Luceafărul Iași, peste 75.000 de spectatori în 2019

ianuarie 17, 2020 - ianuarie 24, 2020

Teatrul Luceafărul Iași, peste 75.000 de spectatori în 2019

Peste 75.000 de spectatori la sediu și în deplasare, în festivaluri naționale și internaționale a înregistrat în 2019 Teatrul Luceafărul din Iași, o cifră rezultată din cele 395 de reprezentații susținute. Gradul de ocupare a sălii, un indicator important care reflectă întâlnirea ofertei artistice cu cererea, a fost și el pe măsură: 98 la sută.

Evenimente

Două sunt evenimentele majore care, pe lângă premiere, au dat tempoul perioadei de referință. Unul este Festivalul concurs al trupelor de teatru școlar „Hai la teatru” (ediția a XIII-a), care a adunat peste 700 de participanți (concurenți și profesori coordonatori) într-un maraton cu 56 de reprezentații susținute în zilele de 20 martie (Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret) și 21 martie (Ziua mondială a marionetei).

Punctarea acestor date din calendarul UNESCO s-a făcut în această manieră inedită, prin schimbarea locurilor între profesioniștii echipei de la Luceafărul și amatorii de teatru din întregul județ.

Celălalt eveniment important din agenda anului trecut este Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (ediția a XII-a, 3-10 octombrie, Prolog 29 septembrie). FITPTI a fost apreciat de Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles cu label-ul „festival remarcabil”.

Sub genericul „Libertate”, organizatorii  au reunit peste 500 de invitați din 28 de țări de pe cinci continente, care au evoluat în 30 de locuri din oraș. Programul dens a inclus spectacole, spectacole-lectură, expozițiii, lansări de carte, workshop-uri, lansări de carte, seminar de critică teatrală, întâlniri ale publicului cu artiștii, colocvii etc.

Premiere

Cinci premiere au îmbogățit repertoriul permanent al instituției, la sala mică și la sala mare a Teatrului:

Alice în Oglindiria (regia Gavril Pinte, scenografia Roxana Ionescu, distribuția Raluca Pintilie, Ioana Natalia Corban, Gabriela Andrei, Alex Iurașcu, George Cocoș, Claudiu Gălățeanu, Dragoș Maftei, Aurelian Diaconu, Cătălin Cucu, Cristian Gheorghiu);

Petrică și Lupul, fantezie muzical-coregrafică după Serghei Prokofiev (regia: Ion Ciubotaru, scenografia: Mihai Pastramagiu, consultant muzical: Victor Zaharia, coregrafia: Teodor Rădulescu, distribuția: Sebastian Munteanu, George Cocoș, Ioana Iordache, Dragoș Maftei, Carmen Mihalache, Alex Iurașcu);

Scufița Roșie (dramatizare și regie: Constantin Brehnescu, scenografie: Constantin Butoi, muzica: Radu Sanduloviciu, distribuția: Ioana Iordache, Claudiu Gălățeanu);

Orașul (spectacol-concert de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș – trupa Fără zahăr, scenariu după o idee de Oltița Cîntec, interpretează: Carmen Mihalache, Liliana Mavriș-Vârlan, Beatrice Volbea, Elena Zmuncilă, scenografie și proiecții video – Andrei Botnaru);

Jack și vrejul de fasole (dramatizare de Oltița Cîntec, regia: Ion Ciubotaru, scenografia: Alina Dincă Pușcașu, muzica: Diana Roman, momente de free style: Felicia Purice Russ, distribuția: Alex Iurașcu, Sebastian Munteanu, Liliana Mavriș Vârlan, Ionela Arvinte, Dragoș Maftei, Paul Sobolevschi, Elena Zmuncilă, Mariana Teleman, Cristian Gheorghiu, Viorel Vârlan.

Selecții și prezențele în festivaluri

Un alt capitol bogat al activității artistice îl constituie selecțiile și prezențele în festivaluri.

Producțiile Teatrului Luceafărul au fost selectate într-o listă onorantă de festivaluri de top: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (în Sezonul românesc), spectacolul Istorie la persoana I; Festivalul Național de Teatru București (cea mai importantă platformă de expunere a reușitelor) spectacolul Istorie la persoana I; Festivalul Internațional de Teatru Xi’an China, spectacolul Hansel și Gretel; Festivalul Internațional Puck Cluj Napoca, spectacolul Hansel și Gretel; Festivalul Internațional de Teatru Piatra Neamț, spectacolul O poveste japoneză.

 

Participările la festivaluri au fost completate de câteva turnee, unul dintre ele, în Republica Moldova, cu spectacolul Amintiri din copilărie după Ion Creangă, pe linia păstrării legăturilor artistice cu românii din afara granițelor.

Un alt turneu a fost la Timișoara, cu spectacolul Istorie la persoana I, chiar în perioada manifestărilor consacrate celor 30 de ani ce au trecut de la momentul istoric 1989. În mod constant, trupa a făcut deplasări la Suceava și Botoșani.

Toate realizările menționate reconfirmă amplitudinea proiectului artistic al echipei teatrului ieșean pentru copii și tineret, menținerea ștachetei la un nivel european, în sincronie cu tendințele continentale.

Director artistic,

Oltița Cîntec

Details

Start:
ianuarie 17, 2020
End:
ianuarie 24, 2020
Event Categories:
, ,

Organizer

Teatrul Luceafarul

Venue

Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul, Iasi
Strada Grigore Ureche 5
Iasi, 700259 România
+ Google Map
Phone
0232 212662
View Venue Website