Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Teatrul Luceafărul și evenimentele sale, în presa străină

aprilie 5, 2019 - aprilie 12, 2019

Teatrul Luceafărul și evenimentele sale, în presa străină

Programul artistic al Teatrului Luceafărul din Iași și evenimentele pe care le organizează echipa au traversat demult granițele României prin turnee, participări la festivaluri, invitați de marcă și ecouri în presa de specialitate. Anul trecut, s-a scris despre instituția ieșeană în Austria, Italia, Belgia și Bulgaria, mai ales cu referire la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (ediția a 11-a, 4-11 octombrie 2018). Etichetat ca „festival remarcabil” de experții internaționali ai Asociației Europene a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, FITPTI este o manifestare care leagă de mai bine de un deceniu Iașul teatral de teatrul lumii, fiind cea mai longevivă reuniune de gen a urbei.

Austria

În „Aurora Magazin” (Viena, Austria), sub semnătura Irinei Wolf a apărut un articol care analizează câteva dintre filele programului de festival. Autoarea a scris că „Oltița Cîntec, critic de teatru și curator al celei de-a 11-a ediții a FITPTI, a atras audiența cu opere de artă extraordinare. Sub motto-ul «Altfel», și-au demonstrat aptitudinile peste patru sute de artiști din douăzeci de țări, în mai mult de 20 de locații diferite”.

Belgia

În paginile publicației belgiene „La lettre” (nr 52/2018), la secțiunea „Événement”, este menționată expoziția din Belgia „Espace Cyclophones, instalații sonore interactive. Acest proiect a propus publicului român un ansamblu inedit și heteroclit de biciclete, căzi, țevi, stetoscoape și chiuvete în care sonorități stranii rezonează și care invită spectatorul să și le însușească”. Expoziția a fost prezentată pentru prima oară în România, numai la Iași, fiind una dintre exclusivitățile naționale propuse de FITPTI.

Bulgaria

Criticul de teatru Aglika Stepanova a scris pentru revista online Kultura.bg din Sofia (Bulgaria) un amplu studiu din care spicuim: „În octombrie, Iașul se află sub asediu cultural. (…) Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr a durat opt zile și, ca de obicei, întregul oraș a fost invadat de evenimente. Pe lângă programul bogat cu spectacole din Vietnam, Hong Kong, Argentina, Polonia etc., festivalul a atras atenția asupra dramaturgiei contemporane românești. Spectacolele după piesele lui George Cocoș (« School feat. Cool », Teatrul Tineretului, Piatra Neamț) și Alexandrei Badea (« Perfect compus » Teatrul Național Sibiu) ne au impresional prin talent și maturitate.”

Italia

La câteva dintre exclusivitățile naționale din Festival se referă și un articol din revista de cultură teatrală „Hystrio” (Italia, nr 1/2019), catalogând Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr din Iași ca „unul dintre cele mai importante în acest domeniu.”

 

Director artistic,

Oltița Cîntec

Detalii

Începe:
aprilie 5, 2019
Se termină:
aprilie 12, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Teatrul Luceafarul

Loc de desfășurare

Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul, Iasi
Strada Grigore Ureche 5
Iasi, 700259 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 212662
Vezi site-ul web Loc de desfășurare