După 2 ani de la incontestabilul succes al spectacolului Măcelăria lui Iov, regizorul Radu Afrim se întoarce pe aceeași scenă ofertantă a Teatrului³. De această dată, cu o piesă a dramaturgului Ivan Vîrîpaev, inițiatorul mișcării artistice Oxygen, continuatorul fenomenului Noua Dramă din Rusia: Dansul Delhi
Șapte piese într-un act
traducerea: Elvira Rîmbu
Regia: Radu Afrim
Scenografia: Cosmin Florea
Video: Andrei Cozlac
Asistent regie: Simona Ionelia Țăruș
Distribuția:
Ada Lupu
Tatiana Ionesi
Dumitru Georgescu/Dan Prisacariu
Pușa Darie
Livia Iorga
Marina Munteanu
„Dansul Delhi poate fi văzut ca un spectacol format din șapte piese într–un act (cu titluri scrise înainte de fiecare piesă) însă eu nu exclud nici varianta unei singure piese în șapte acte. Am repetat împreună cu actorii ținând cont de ambele posibilități. uneori, la repetiții, stăteam cu toții pe malul heleșteului unei logici ademenitoare gata să intram în apa lui care-ți trece peste cap și peste mâini, deși aveam în spatele nostru o mare de posibilități. Aceasta e o piesă despre inimă, nu despre creier. Este despre a-ți asculta bătăile inimii. Tot timpul. Pentru ca aceasta e muzica pe care noi dansăm.
Poveştile lui Vîrîpaev sunt spuse în buclă / în loop, destinele și cuvintele se repetă sunt aceleași întâmplări cu alte trupuri care se învârt ca în tabloul lui Burne-Jones on the whell of fortune și din când în când mai coboară pe insula morții pentru o moarte mai scurtă sau mai lungă.”
Un singur act format din şapte scurte secţiuni, „Dansul Delhi” este o operă de coregrafie lirică care te lasă fără suflare, pe măsură ce explorează o temă şi variaţiile sale. În camera de aşteptare a unui spital, şase personaje îşi pierd sau regăsesc persoana iubită. Plâng, râd, iubesc, trişează, se ceartă, se împacă. Asemenea unor pioni pe o tablă de şah, rolurile se contopesc unele cu altele, iar istoriile se repetă, de fiecare dată cu anunţul unei morţi sau a unui sfârşit – semnarea unui certificat de moarte.
Piesa lui Vîrîpaev glisează de la un gen teatral la altul, personajele schimbând multiple identităţi. Umorul negru, numeroase tonuri de voci se amestecă unele cu altele, iar prăbuşirea stăpâneşte în mod suveran. În inima poveştii, un dans misterios lasă o urmă de neşters asupra oricăruia care l-a admirat vreodată. Arta acestei piese este aceea de a ne atrage într-un dans pe care nu-l vedem niciodată.
Este autor dramatic, actor, regizor şi directorul artistic al Teatrului Praktika. În 2001, înfiinţează la Moscova centrul de teatru documentar Teatr.doc. În acelaşi an, unul dintre primele sale spectacole, Sny (Visele), a fost selecţionat la Festivalul Est-Vest din Die (Franţa), iar ulterior textul a fost montat de regizorul Declan Donnellan la Teatrul Royal Court.
În 2003, a jucat în punerea în scenă a piesei sale Kislorod (Oxygen), de către regizorul Viktor Ryjakov la Teatr.doc, spectacolul devenind „un simbol pentru toată mişcarea Noii Drame Ruseşti”. Spectacolul a câştigat Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru Kontakt din Torun, Premiul Festivalului New Drama din Moscova şi Premiul Golden Mask. I-a fost acordat premiul Young Talent Award Triumph şi Marele Premiu pentru contribuţia la dezvoltarea artei în Polonia – Polityka Passport. A predat la Universitatea de Artă Teatrală din Rusia – GITIS, Şcoala de Artă Teatrală din Moscova şi Academia de Teatru din Varşovia.
Bilete: Agenția Teatrală (tel. 0232 255999)
www.myticket.ro