Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

PROLOG

septembrie 30, 2017

Gratuit

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) va avea loc între 5-12 octombrie și va avea drept temă „Orizonturi”.

Recent distins de Asociația Europeană a Festivalurilor de la Bruxelles cu distincția Remarkable Festival/Festival Remarcabil, FITPTI anunță o ediție bogată și spectaculoasă, reunind la Iași aprox 500 de participanți din 29 de țări de pe șase continente (Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Canada, Croația, Franța, Georgia, Grecia, Guinea Bissau, Italia, Islanda, Lichtenstein, Marea Britanie, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, România, Rusia, Senegal, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam).

Selecționerul FITPTI, criticul de teatru Oltița Cîntec, a adunat în program teatru, teatru coregrafic, teatru dans, performance, musical, dans contemporan, teatru rrom, lecturi publice, un atelier international de critică teatrală realizat în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, cu sediul la Paris, expoziții, spectacole de actorie, marionete, păpuși, instalații, noul-circ, spectacole stradale, filme de teatru etc., acoperind ca forme întregul spectru al artelor spectacolului actual.

Oltita Cîntec precizează că „FITPTI are, la ediția cu numărul 10, când privește către «Orizonturi», nenumărate exclusivități naționale, sumedenie de creatori veniți în premieră în țara noastră. Printre aceste exclusivități naționale se înscriu primul volum în limba română cu textele pentru publicul tânăr ale lui Joël Pommerat, un moment special Cântăreața cheală-Lecția, la 60 de ani de viață scenică la parizianul Théâtre de la Huchette.

Indiscutabil, Special Guest Star: Bread and Puppet Theater al lui Peter Schumann, traversând oceanul pentru a ajunge prima oară în România, exclusiv la Iași!”

Un PROLOG de excepție, reunind două evenimente de cel mai înalt nivel teatral, va avea loc pe 30 septembrie. Pentru prima oară în România, celebra companie a lui Peter Schumann, Bread and Puppet Theater, va juca exclusiv la Iași basic byebye cantastoria extravaganza, scriind istorie teatrală.

Bread and Puppet Theater este inclusă în toate enciclopediile de gen ale lumii, impresionând prin stilul unic de a înțelege și practica arta al lui Peter Schumann, prin dimensiunea socială declarată și prin faptul că, la fiecare reprezentație, teatrul este asociat cu pâinea caldă, împărțită publicului.

Creațiile lui Schumann mixează muzica, dansul și ludicul buf, atrăgând atenția asupra problemelor majore ale umanității. Bread and Puppet Theatre a fost premiat de-a lungul anilor cu cele mai importante distincții mondiale, printre ele, Erasmus Prize of Amsterdam și două Premii Obie.

Contribuţia lui Peter Schumann și a companiei sale la istoria teatrului mondial recent este covârșitoare, iar longevitatea ei artistică, surprinzătoare. Dimensiunea militantă a creațiilor lui Peter Schumann este, în egală măsură, la fel de evidentă ca acum o jumătate de secol, când Bread and Puppet realiza cele dintâi producții teatrale, uimind întreaga lume.

Popasul în România este parte a unui turneu european pe care artiștii de la Bread and Puppet îl fac în Franța, Ungaria, Rusia, Austria, Olanda.

Tot în cadrul Prologului din 30 septembrie, va fi vernisată o expoziție care a reprezentat țara noastră la Bienala de la Veneția (2016), iar acum vine la Teatrul Luceafărul direct de la Utrecht: Selfie Automaton. Expoziția este concepută în forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, și un rol liber, rezervat vizitatorului. Expoziția constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane și 5 animale fantastice.

Vizitatorul este invitat să schimbe rolul pasiv contemplativ, pentru unul participativ, acela de a pune în mișcare instalațiile, și este plasat în relații spațiale diferite cu personaje stereotipe (întruchipate în marionete), de la cea de observator de la distanță, la parte dintr-un întreg sau în opoziție. Selfie Automaton este expusă acum pentru prima oară în România.

Conceptul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași este să ofere momente unice, să stimuleze un public implicat, deschis, curios, care și-a menținut sufletul tânăr indiferent de datele biologice.

Details

Date:
septembrie 30, 2017
Cost:
Gratuit
Event Category:

Venue

Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul, Iasi
Strada Grigore Ureche 5
Iasi, 700259 România
+ Google Map
Phone
0232 212662
View Venue Website