Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Moartea unui artist – a cincea reprezentație

februarie 23, 2018 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Lei32.00

de Horia Lovinescu

Regia: Irina Popescu Boieru
Scenografia: Rodica Arghir

Distribuția:

Emil Coșeru
Mihaela Arsenescu Werner
Doina Deleanu
Andrei Grigore Sava
Radu Ghilaș
Brândușa Aciobăniței
Ada Lupu
Daniel Busuioc
Radu Homiceanu

durata: 2h

Un eveniment teatral special pe scena Sălii Studio: 100 de ani de la nașterea dramaturgului Horia Lovinescu.
O premieră în preajma aniversării celor 70 de ani de viață ai maestrului Emil Coșeru.

„Pentru cei care s-au înverșunat să ferece în sertarele uitării întreaga dramaturgie românească a câtorva decenii, fără măcar să o recitească, pe motiv că ea, în totalitate, ar fi fost aservita puterii comuniste, iar autorii ei niște nedemni colaboraționiști ai acesteia, un spectacol cu piesa Moartea unui artist astăzi poate părea cel mult demersul perimat al unor nostalgici incurabili.

Nu ne vom împiedica însa de aceștia. Ei nu sunt decât unul dintre multele valuri demolatoare ale istoriei, care au măturat fără discernământ trădare și eroism, servilism și rezistență, minciună și adevăr, impostura și valoare, sub pretextul că au fost contemporane, că s-au produs într-o aceeași epocă nefastă. Nu e prima oară când se aruncă la lada de gunoi a istoriei tot ce a aparținut unei anumite epoci: opere, mentalități, comportamente, curente artistice, atitudini sau personalități, fără o prealabilă triere. Deci nu pentru aceștia am făcut acest spectacol.

De sorginte declarat cehoviană, piesa lui Horia Lovinescu este o împletire de confruntări și înfruntări. Se întâlnesc și se luptă generații, atitudini, caractere, viziuni artistice, viața și moartea. Lăsând efemerul în seama mass-mediei și ocupându-se, aidoma autorului inspirator, Cehov cel fără egal, numai de ceea ce e important și veșnic, Moartea unui artist oferă șansa și provocarea unor partituri generoase pentru actori, plăcerea redescoperirii unor adevăruri fundamentale și a unor sentimente și relații sincere și recognoscibile în viața reală, iar toate acestea conferă piesei o permanentă și vie actualitate.” Irina Popescu Boieru

Details

Date:
februarie 23, 2018
Time:
7:00 pm - 9:00 pm
Cost:
Lei32.00
Event Category:

Venue

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Strada Agatha Bârsescu 18
Iași, 700074 România
+ Google Map
Phone
0232 255999
View Venue Website