Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Masa rotundă „Rolul grupurilor civice în rezolvarea problemelor comunității”

februarie 19, 2018 @ 5:30 pm - 8:00 pm

Gratuit

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași și Agenția pentru Informarea și Dezvoltarea Organizațiilor Neguvernamentale – AID-ONG din Timișoara organizează luni, 19 februarie 2018, între orele 17.30 și 20.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa de Cultură a Sindicatelor Iași, Bd. Socola, nr. 34, etaj), masa rotundă cu tema „Rolul grupurilor civice în rezolvarea problemelor comunității”. Sunt invitați să participe cetățeni și reprezentanți de organizații neguvernamentale nonprofit, interesați de susținerea demersurilor grupurilor de cetățeni.

Agenda evenimentului mai cuprinde:

• Scurtă prezentare a cărții „Politica pentru fiecare” de David Mattews;
• Metodologia fundației Kettering pentru implicarea cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității;
• Grupurile civice în România. Rol și acțiune;
• Cercetarea „Regăsirea unei speranțe pierdute: activarea civismului în România. Rolul grupurilor de cetățeni în dezvoltarea spațiului civic”.

În ultimii șase ani, se manifestă pregnant o creștere a activismului civic. Forma de manifestare cea mai vizibilă este protestul stradal, o abordare perfect legitimă atunci când celelalte încercări ale cetățenilor de a comunica cu autoritățile cu privire la diverse subiecte de politică publică au eșuat.

Însă, într-o relație echilibrată între autorități și cetățeni, grupurile civice, înainte de a ajunge la proteste, ar trebui să încerce alte demersuri pe lângă autorități. Cartea „Politica pentru fiecare”, de David Mattews (Kettering Foundation, SUA), tradusă și în limba română, explică modul în care grupurile civice se pot implica în procese deliberative privind principalele probleme ale comunității.

Promovarea cărții sub forma unor evenimente cu public organizate în Cluj, Iaşi, Timişoara și București reprezintă fundalul potrivit pentru o discuţie în societatea românească cu privire la rolul grupurilor civice in rezolvarea problemelor comunității, respectiv despre modul în care poate fi utilizată metodologia elaborată de Fundația Kettering pentru deliberări civice.

Activitățile menționate se desfășoară în cadrul proiectului „Grupurile civice ca formă de participare publică”, care are ca scop promovarea grupurilor civice din România ca formă de dezvoltare a „spaţiului civic” la nivelul comunităţii.

Details

Date:
februarie 19, 2018
Time:
5:30 pm - 8:00 pm
Cost:
Gratuit
Event Category:

Organizer

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași

Venue

„Ion Creangă” (Casa Sindicatelor) a Bibliotecii Județene Iași.
Bulevardul Socola 134
Iasi, 700187 România
+ Google Map
Phone
0232 435 158