Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Marcel Iureș, Florin Piersic Jr. și Tudor Chirilă, printre invitații FITPTI 2019

octombrie 3, 2019 - octombrie 10, 2019

Lei15 – Lei40

Marcel Iureș, Florin Piersic Jr. și Tudor Chirilă, printre invitații FITPTI 2019

O ediție la care și-au confirmat prezența nume mari din teatrul românesc și foarte multe exclusivități naționale va fi ediția a XII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), programată între 3 și 10 octombrie, cu un Prolog pe 29 septembrie și un show case al Teatrului Luceafărul, organizatorul evenimentului, în zilele de 1 și 2 octombrie.

Diminețile vor avea în agende spectacole pentru cei mici, iar serile le vor aparține tinerilor și maturilor, cu propuneri scenice realizate de regizori de top din toate generațiile (Gigi Căciuleanu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Ada Milea, Cristi Juncu, Bogdan Georgescu, Ioana Păun, Catinca Drăgănescu, Theodor Bogdan Olteanu etc.), produse de așezăminte de stat (Teatrul Național Cluj Napoca, Teatrul Mic București, Teatrul Act București, Teatrul Tineretului Piatra Neamț etc.) sau independente (Reactor de Creație și Experiment Cluj Napoca, Giuvlipen, Point, Apollo 111, unteatru din București etc.), cu distribuții care includ nume sonore din teatrul nostru, dar și debutanți.

Printre invitații de mare calibru care vor fi prezenți în FITPTI se numără Marcel  Iureș, Florin Piersic Jr., Tudor Chirilă, Maria Popistașu, Diana Cavaliotti, Rodica Mandache, Ruxandra Maniu, Nicoleta Lefter, Ion Alexandru, Rolando Matsangos etc.

Marcel Iureș va înnobila seara de deschidere a festivalului, 3 octombrie, ora 19, în Moș Nichifor, o adaptare extrem de ludică a povestirii omonime a lui Ion Creangă realizate de Alexandru Dabija la Teatrul Act, în cadrul proiectului său artistic de recitire scenică a scrierilor marelui povestitor.

Selecționerul FITPTI, criticul de teatru Oltița Cîntec, spune despre acest spectacol că „Alexandru Dabija și-a structurat creația pe două dominante: materialul narativ teatralizat cu fidelitate (defrișând arhaisme și regionalisme pe care nimeni nu le-ar pricepe azi, reorganizând suita de episoade și începând spectacolul cu încărcatul calabalâcului în căruță)   și susținerea actoricească.  Marcel Iureș, un prieten al festivalului nostru, la care revine de câțiva ani, e, ponderat, ghiduș, cu resurse infinite, joacă infinitezimal, armându-și întreaga artilerie – glas, postură, pauze sugestive, mimică-, gradat, seducând privitorul. În rolul Malca, tânăra actriță Ruxandra Maniu îl urmează la pas, la galop, cum e cazul, se lasă ghidată, dar îl secondează de pe o poziție echivalentă, contribuind la unison în duetul actoricesc. Mai mare dragul!”

Biletele vor fi puse în vânzare începând de miercuri. Prețul unui bilet întreg este 40 lei, studenții, elevii și pensionarii beneficiind de bilete la prețul 15 lei, pe baza unui act doveditor. Spectacolul Moș Nichifor este recomandat spectatorilor cu vârsta peste 14 ani.

Details

Start:
octombrie 3, 2019
End:
octombrie 10, 2019
Cost:
Lei15 – Lei40
Event Categories:
, ,

Organizer

Teatrul Luceafarul

Venue

Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul, Iasi
Strada Grigore Ureche 5
Iasi, 700259 România
+ Google Map
Phone
0232 212662
View Venue Website