Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Lansare catalog de colecție „Dan Hatmanu – pictura și grafica din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”

decembrie 5, 2019 @ 10:00 am - ianuarie 31, 2020 @ 5:00 pm

Lansare catalog de colecție „Dan Hatmanu – pictura și grafica din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Iași, Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi” Iași, vă invită să participați la evenimentul de lansare a catalogului de colecție „Dan Hatmanu – pictura și grafica din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”.

Semnat de Minola Iutiș, conservator la Muzeul de Artă Iași, și apărut recent la Editura Palatul Culturii, catalogul reunește lucrări aflate în patrimoniul muzeului ieșean. Fondul Dan Hatmanu include 160 de lucrări de grafică, 11 obiecte spațiale – inox, din seria „Mâna”, 89 de tablouri în ulei și o instalație – gemaille (din perioada studiilor sale în Franța) – lucrări care au fost realizate în diferite tehnici și genuri artistice.

La evenimentul de lansare a catalogului, care va avea loc miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 11.30, la Palatul Culturii, va fi prezentat și documentarul „De la Scobinți la areopagul picturii – Dan Hatmanu”, un film de Grigore Ilisei, producție a TVR Iași.

Spirit lucid şi analitic, observator fin și, totodată, incisiv al realităţii, Dan Hatmanu se prezenta astfel: „Mă consider un artist modern, dar sunt în afara artei încărcate de reflexe exhibiționiste. Sunt dotat cu sensibilitate și subtilitate, cu ironie, autoironie și cu înclinații spre o înțelegere intelectuală a procesului artistic. Sunt împotriva oricărei forme de conformism. Sunt încărcat cu o mare tensiune și necesitate de reînnoire, aspirație către lirism și nostalgia copilului de altădată”. Un reper în arta românească, pictorul a fost și profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, îndrumând, cu talent și dăruire, multe generații de artiști.

La un an de la stingerea din viață a pictorului Dan Hatmanu, Muzeul de Artă din Iași îl comemorează pe marele artist și prin Expoziția „Dan Hatmanu (1926 – 2018) – In memoriam”, deschisă în perioada 5 decembrie 2019 – 31 ianuarie 2020.

Vă așteptăm să fiți alături de noi la evenimentul de lansare a catalogului de colecție „Dan Hatmanu – pictura și grafica din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”.

Detalii

Începe:
decembrie 5, 2019 @ 10:00 am
Se termină:
ianuarie 31, 2020 @ 5:00 pm
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi
Telefon
0232 218383
Email
contact@palatulculturii.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Culturii Iași
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1
Iași, 700028 România
+ Hartă Google
Telefon
+40.232.275.979
Vezi site-ul web Loc de desfășurare