Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Expoziție de gravură și grafică „From the shadows to the light: a Cucuteni encounter”

mai 28, 2019 - iulie 14, 2019

Expoziție de gravură și grafică „From the shadows to the light: a Cucuteni encounter”

Expoziție de gravură și grafică semnată Christopher Castle la Palatul Culturii

În perioada 28 mai – 14 iulie 2019 la Palatul Culturii din Iași, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, publicul va putea vizita expoziția de gravură și grafică „from the shadows to the light: a Cucuteni encounter”, semnată de artistul de origine britanică Christopher Castle. Realizată de o echipă mixtă formată din specialiști ai Muzeului de Artă și ai Muzeului de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, expoziția conține lucrări inspirate de arta binecunoscutei civilizații neolitice Cucuteni-Tripolie, identificată pe teritoriul României, al Moldovei dar și al Ucrainei.

 

Christopher Castle

Christopher Castle a studiat îndelung culturile neolitice și cele ale epocii bronzului, iar în ultimii ani a vizitat în repetate rânduri România și a colaborat îndeaproape cu specialiști ai domeniului, atras fiind de artefactele cucuteniene. Expoziția conține lucrări care explorează teme interconectate sugerate de arta acestei străvechi civilizații. Fie că este vorba de percepția spațiului, de armonia geometrică specifică acestui univers, fie de rolul și puterea personajelor feminine reprezentate de statuetele cucuteniene, de universul magico-religios sugerat de acestea, Christopher Castle a găsit în simbolurile preistorice expresii și indicii ale unei perspective sacre asupra vieții, ale unei ordini și unități care evocă un profund simț al cunoașterii.

 

Artistul este convins că lumea contemporană are enorm de multe de învățat de la civilizațiile antice și că doar astfel ne vom putea recâștiga înțelepciunea în ceea ce privește relația noastră cu natura. Civilizația Cucuteni și uimitoarele sale realizări ne pot astfel deschide calea și facilita trecerea „from the shadows to the light”.

 

Născut și format în Anglia, Christopher Castle a deținut o primă presă de gravură în Cambridge. După călătorii în întreaga Europă, artistul se stabilește în California în 1985, unde și-a creat propria presă și a deschis o galerie de artă pentru a-și expune operele inspirate de civilizațiile antice. În 2010 a fost invitat în România de dl. Michael de Stârcea, continuatorul unei familii cu îndelungată tradiție, la domeniul său de la Văleni, jud. Neamț.

 

Christopher Castle, care va fi prezent la vernisaj, a realizat lucrări de grafică și gravură care sunt prezente în colecțiile British Museum și British Council din Londra, Ashmolean Museum din Oxford, National Museum of Scotland and Wales,  și în multe alte  instituții publice și private.

 

Despre expoziția de la Palatul Culturii din Iași, artistul declara:

„Sunt încântat și nerăbdător să expun lucrările mele inspirate de cultura Cucuteni, atât de aproape de colecția extraordinară de descoperiri arheologice a muzeului. A fost un vis al meu, ca relația dintre arta mea speculativă și materialul sursă să fie clară și oamenii să o poată vedea ei înșiși. Sper că vizitatorii expoziției să trăiască și ei o parte din minunea pe care am simțit-o eu în timp ce urmam această cale”.

Detalii

Începe:
mai 28, 2019
Se termină:
iulie 14, 2019
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi
Telefon
0232 218383
Email
contact@palatulculturii.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Culturii Iași
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1
Iași, 700028 România
+ Hartă Google
Telefon
+40.232.275.979
Vezi site-ul web Loc de desfășurare