Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Expoziţia „Repere ale diplomației românești: Conferința de Pace de la Paris”

mai 24, 2019 - iunie 30, 2019

Gratuit

Expoziţia „Repere ale diplomației românești: Conferința de Pace de la Paris”

În cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, ediţia 2019, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în parteneriat cu Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi, expoziţia cu titlul „Repere ale diplomației românești: Conferința de Pace de la Paris”, care poate fi vizitată în perioada 24 mai – 30 iunie 2019, la sediul central al BCU, în spaţiul expoziţional de la etajul I.

La 100 de ani de la desfășurarea Conferinței, care a pus capăt Marelui Război, sunt prezentate publicului aspecte ale organizării și funcționării întâlnirii internaționale, principalele probleme și solicitări formulate de România, negocieri și dispute diplomatice, dar și analize privind conținutul tratatelor de pace și consecințelor lor. Pentru statul român, Conferința de Pace a consacrat procesul de Unire petrecut în anul 1918 și a fundamentat la nivel juridic frontierele și statutul din perioada interbelică.

Expoziţia ilustrează modul în care demersurile şi negocierile României la Conferinţa de Pace de la Paris s-au reflectat în presa vremii, în lucrări memorialistice şi în volume cu caracter istoriografic. Sunt expuse fotocopii ale unor articole apărute în ziare din anul 1919: Universul, Mişcarea, Adevărul, Neamul Românesc. 

Deschiderea oficială a expoziţiei

Va avea loc pe data de 24 mai 2019, la ora 11.30, în spaţiul expoziţional din sediul central al Bibliotecii şi îi va avea ca invitaţi pe prof. univ. dr. Daniel Şandru, Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi, prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, Decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dr. Florin Cîntic, Directorul Arhivelor Naţionale ale României, Filiala Iaşi, prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, conf. univ. dr. Adrian Viţalaru, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, Directorul Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Curator al expoziției este Carmen Voroneanu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi.

Vă aşteptăm!

Details

Start:
mai 24, 2019
End:
iunie 30, 2019
Cost:
Gratuit
Event Categories:
, ,

Venue

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”
Strada Păcurari 4
Iași, 700511 România
+ Google Map
Phone
0232 264245
View Venue Website