Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”. Prin acest demers expozițional, organizatorii își propun să evidențieze valențele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-și să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut.
Relația omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunități umane relaționând cu animalele în moduri diverse. În afară de rolul jucat în alimentație, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care ființa umană a interacționat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini. În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o amenințare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relațiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru „puterile”/ abilitățile lor fizice, fiind investite cu virtuți totemice și simbolice. Animalele au fost astfel legate de diferite activități religioase sau au reprezentat ființe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare și ordonare a vieții, cu funcții importante în miturile care explicau „funcționarea” lumii.
Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om. Vă invităm să treceți pragul acestei expoziții și să pășiți, astfel, în fascinantul univers simbolic pe care lumea animală a reușit să îl creeze în timp.
Expoziția poate fi vizitată cu biletul aferent Muzeului de Istorie a Moldovei (16 lei, preț întreg/ 8 lei pentru pensionari/ 4 lei pentru elevi și studenți, gratuit pentru elevii sub 18 ani, în vacanțele școlare).