Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Drapelul istoric al Ateneului ieșean a fost recondiționat

ianuarie 21, 2021

Drapelul istoric al Ateneului ieșean a fost recondiționat

După doi ani de muncă minuțioasă, steagul istoric al Ateneului a fost complet recondiționat.

Reintrat în patrimoniul Ateneului Național din Iași în luna decembrie a anului 2016, prin donația Institutului de Arheologie din Iași, drapelul original al instituției a fost supus unui proces de restaurare, de care s-a ocupat echipa de experți din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Istoric

Steagul Ateneului Popular din Tătărași a constituit, încă de la începuturile instituției, un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii românești în noile provincii ale țării, rezultate din Marea Unire de la 1918. Drapelul însoțea grupurile de excursioniști în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică.

Steagul are o față tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătărași, alături de inscripția „Unire prin cultură”, un motto ce a însoțit și a determinat activitățile instituției peste veacuri. Pe verso, este brodat textul Fundația Culturală „Principele Carol”, Serviciul Social, Căminul Cultural Central „Ateneul Popular” Tătărași Iași, precum și monograma Principelui Carol.

Slujba de sfințire a drapelului a fost oficiată în catedrala Ortodoxă din Sibiu, de către Î.P.S. dr. Nicolae Bălan, Mitropolitul Ardealului, în data de 27 iulie 1924.

Excursia de propagandă culturală, în cadrul căreia s-a oficiat sfințirea, organizată de Ateneul Popular din Tătărași, viza 13 orașe din Ardeal, fiind formată din peste 500 de „excursioniști”, printre care istoricul Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu și Academicianul ieșean I. Simionescu.

 

În luna decembrie a anului 2016, Institutul de Arheologie din Iași a identificat în arhivă acest steag, pe care l-a donat Ateneului ieșean.

După acest moment, drapelul a intrat într-un amplu proces de restaurare, în care s-a curățat materialul și s-au refăcut broderiile afectate de timp. De această lucrare, care a durat aproape doi ani, s-a ocupat o echipă de experți de la Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

În etapele de recondiționare, experții restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează că a mai fost supus unor procese de restaurare.

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași:

„Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final și că putem, în sfârșit, să redăm această piesă istorică publicului. Sincere mulțumiri transmitem tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat.”

Detalii

Dată:
ianuarie 21, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Ateneul din Iași
Telefon
0332 408966
Email
office@ateneuiasi.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Hartă Google
Telefon
0744652662 / 0751127741
Vezi site-ul web Loc de desfășurare