Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Conferința Internațională „România și Polonia în avanpostul securității europene. Tradiție și continuitate (1919 – 2021)”

iunie 24, 2021 - iunie 26, 2021

Conferința Internațională „România și Polonia în avanpostul securității europene. Tradiție și continuitate (1919 – 2021)”

Statul Major al Apărării prin Muzeul  Militar Național ,,Regele Ferdinand I” – Filiala Iași, în parteneriat cu Statul Major General al Armatei Poloniei, Ambasada Poloniei în România, Institutul Polonez din București, Academia Română, Primăria Municipiului Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași,  Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Episcopia Romano – Catolică de Iași, Banca Națională a României, Universitatea de Științele  Vieții  „Ion Ionescu de la Brad” din Iași,  Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca organizează la Iași, în perioada 24 – 26 iunie 2021, o serie de evenimente ce aduc în prim plan împlinirea a o sută de ani de la începuturile relațiilor militare moderne polono-române.

În ziua de 3 martie 1921, la București, reprezentanți ai Poloniei și României semnau „Convenția de alianță defensivă între Republica Poloniei și Regatul României”, prima alianță regională de securitate a României încheiată după Marele Război cu un impact major pentru ambele țări.

Centenarul relațiior militare româno-poloneze va fi marcat în cadrul unei Conferințe Internaționale cu tema ,,România și Polonia în avanpostul securității europene. Tradiție și continuitate (1919-2021)” organizată de Statul Major al Apărării, prin Filiala Iași a Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”.

Lucrările conferinței se vor desfășura la Palatul Culturii în Sala Voievozilor, respectiv Sala „Henri Coandă” cu participarea directă și on-line a numeroase personalități, cercetători, istorici și experți în studii de apărare și securitate din România, Polonia, Țările Baltice și Finlanda.   În acest context aniversar la Palatul Culturii vor fi deschise  următoarele expoziții:         

– „România și Polonia 1919 – 2021. Aspecte ale relațiilor militare și diplomatice (documente, uniforme, decorații, drapele)” realizată de Muzeul  Militar Național ,,Regele Ferdinand I” București, în spațiile expoziționale ale Muzeului de Istorie a Moldovei;

– „Aliații. Polonia și România. 1918 – 1939” organizată de Biblioteca

Militară Centrală „Mareșal Józef Piłsudski” din Varșovia, în spațiile expoziționale ale Muzeului de Istorie a Moldovei;

– „Alianța Inimilor, un singur popor cu două drapele” organizată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, în Sala Voievozilor.

De asemenea, pentru a marca acest moment, Institutul Polonez din București a pregătit expoziția stradală „Alianța militară polono-română în perioada interbelică”, care poate fi vizionată pe împrejmuirea exterioară a Muzeului Unirii din Iași.

Expozițiile vor putea fi vizitate  până la sfârșitul lunii iulie 2021.

Detalii

Începe:
iunie 24, 2021
Se termină:
iunie 26, 2021
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi
Telefon
0232 218383
Email
contact@palatulculturii.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Palatul Culturii Iași
Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1
Iași, 700028 România
+ Hartă Google
Telefon
+40.232.275.979
Vezi site-ul web Loc de desfășurare