Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Cochilii” de Radu Popescu – Premieră online, pe Scena 5

noiembrie 30, 2020 @ 7:00 pm - 8:00 pm

Gratuit

„Cochilii” de Radu Popescu – Premieră online, pe Scena 5

Teatrul Național Iași propune publicului o nouă premieră în cadrul proiectului Lecturi³: „Cochilii” de Radu Popescu, în regia lui Ionuț Cornilă.

Spectacolul-lectură va fi transmis online, pe Scena 5 (pagina de Facebook a Naționalului ieșean), pe 30 noiembrie, de la ora 19:00.

 

În distribuția spectacolului, actorii: Horia Veriveș, Mălina Lazăr, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim, Ada Lupu, Dumitru Năstrușnicu.

 

Ionuț Cornilă, regizorul spectacolului, despre experiența oferită de acest proiect:

 „Este pentru prima dată când cochetez cu ideea de a privi un text din punct de vedere regizoral și, oricât aș încerca, actorul din mine iese la suprafață. Sunt atras în primul rând de texte in care m-aș vedea jucând și Cochilii, piesa lui Radu Popescu, este un astfel de text.

Cochilii este o piesă cu și despre oameni. Oameni din culturi și cu backgrounduri diferite, aflați într-un cadru idilic care stârnește pofte.

Indiferent de colțul de lume din care ne tragem, indiferent de pregătirea pe care o avem, de educație sau de regimul în care ne-am născut, nu suntem în fond decât fiare sălbatice gata oricând de orice pentru a ne satisface nevoile și pentru a supraviețui. Restul nu e decât cochilie.”


Proiectul LECTURI³ este realizat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași (Filit) și „Alecart”.
El a fost inițiat din dorința de a promova dramaturgi români contemporani din România și din Republica Moldova, de a face cunoscute publicului piesele lor de teatru prin montarea unor spectacole-lectură.

 

Radu Popescu

Dramaturgul Radu Popescu s-a născut în 1976, la Galați. 

O piesă pe care a scris-o la 17 ani a fost nominalizată în 1995, la concursul „Piesa Anului”, organizat de către UNITER.

A absolvit Regie Teatru în 2007 și Masterul de Scriere Dramatică în 2009, la U.N.A.T.C. ”I.L. Caragiale” din București.

În perioada 2004-2006, la recomandarea  regizoarei Cătălina Buzoianu, i-au fost montate la Teatrul Radiofonic trei texte: „Aix Nebunul”, „Picnic” („Picnic la marginea fumului”) – o piesă bazată pe întâmplări reale din războiul din Cecenia și piesa pentru copii „Papucii lui Abu Cassem” după o poveste orientală.

În anul 2010 a înființat Teatrul Apropo și Festivalul „Bucharest Fringe” (Maratonul Teatrului Independent), unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru independent din România.

În 2017,  a reprezentat România în cadrul Programului european de promovare a dramaturgiei contemporane „Fabula Mundi”, cu textele „Testament” („Ultima dorință”) și „Clătite (Norocos de la naștere)”. În următorii trei ani, participă în cadrul acestui program la proiecte importante de teatru la Torino, Milano și Viena, atât în calitate de dramaturg, dar și ca regizor de teatru.

Printre textele premiate:

„S-a furat mireasa!” – Marele Premiu de Dramaturgie ”Yorick” (2013),

„Cadranul Plus Plus” – câștigător al Marelui Premiu la Concursul Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” (”Yorick”) (2015),

„Căsuța” – Locul I la Concursul de Comedie Românească, FestCO (2016),

„Clătite (Norocos de la naștere)” – câștigător al competiției naționale a European Pop Drama și nominalizare la Concursul Național de Monodramă, Bacău (2016),

„Cercurile Încrederii” – câștigător al Concursului Național de Dramaturgie, Timișoara (2017),

„Zloată (Viitorul Președinte al României)” – câștigător al Concursului de Dramaturgie „DramAUTOR”, ediția a 4-a, organizat de Teatrul ”Tomcsa Sandor” din Odorheiu Secuiesc și Teatrul ”Szigligeti” din Oradea,

„Cu drona” – câștigător al Concursul de Dramaturgie – Teatru Scurt din Oradea (2018).

 

Detalii

Dată:
noiembrie 30, 2020
Oră:
7:00 pm - 8:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
, ,
Site web:
www.teatrulnationaliasi.ro

Organizatori

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Clubul de Lectură ALECART

Loc de desfășurare

Scena 5
Vezi site-ul web Loc de desfășurare