Palatul Memorial „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa
Palatul, care astazi adaposteste muzeul memorial „Al. I. Cuza”, a fost construit in primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Sandulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase resedinte pe locul vechii case boieresti a stramosilor sai. Stilul initial a fost cel neoclasic, pastrat de capela resedintei, stil care se impusese cu predilectie in arhitectura civila din Moldova acelor timpuri. In anul 1847, logofatul Costache Sturdza “preface casa de la Ruginoasa dupa arhitectura stilului gotic”, angajand pentru aceasta pe arhitectul Johan Brandel. Lucrarile au fost finalizate in 1855. Cladirea, care pastreaza si astazi caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, este de forma patrata, cu un etaj, fiecare din cele patru fatade avand aceleasi elemente: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatra. Asemanarea frapanta cu palatul de la Miclauseni, jud. Iasi, nu este intamplatoare, acesta fiind construit de o alta ramura a familiei Sturdza.
Tot Sturdzestii au fost cei care au construit biserica din apropierea castelului si zidul de incinta cu bastioane in stil gotic. Potrivit cu moda apuseana, a fost adus la Ruginoasa un gradinar neamt, Mehler, care s-a ocupat de amenajarea unui frumos parc cu alei largi si vegetatie exotica. In aprilie 1857 palatul, abandonat si amenintat de ruina, precum si mosia Ruginoasei, cu 8000 ha, au fost ipotecate de Alexandru Sturdza la Banca Nationala a Moldovei, pentru suma de 60 000 de galbeni. Ratele nu au putut fi achitate la timp astfel ca proprietatea a fost scoasa la licitatie si cumparata, in anul 1862, de catre Al. I. Cuza, domnitorul Principatelor Unite. Zilele de Pasti ale anului 1864 au fost petrecute de familia domnitoare, inconjurata de prieteni, la Ruginoasa
Distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial, palatul si a recapatat stralucirea arhitecturala si farmecul specific dupa anul 1978, cand a fost restaurat.
In anul 1982, aici s-a deschis muzeul memorial „Al. I. Cuza”, conform mijloacelor specifice perioadei.
In spatele palatului, intr-un loc mai retras, vistiernicul Sandu Sturdza a zidit, la 1811, in stil neoclasic, biserica ce servea de capela a curtii, avand la intrare coloane cu capiteluri ionice. In interior nu se mai pastreaza din pictura originala decat cei patru evanghelisti, zugraviti pe pandantivii de la baza turlei. In pronaos, pe partea dreapta, se afla cripta familiei Sturdza. Deasupra ei se gaseste, astazi, o racla din lemn in care sunt osemintele celor doi copii ai familiei Cuza, Dimitrie (care s-a sinucis chiar la Ruginoasa) si Alexandru (mort in Spania, in timpul calatoriei de nunta).
Dupa cum se stie, domnitorul Al. I. Cuza a murit in exil, la Heidelberg, in Germania, pe cand locuia la hotel Europa (1873). Potrivit unor marturii, ultima sa dorinta a fost aceea de a fi inmormantat la Ruginoasa, acolo unde isi regasise, pentru scurta vreme, liniste sufleteasca, alaturi de doamna Elena. Trupul neinsufletit al domnitorului a fost adus si inmormantat la Ruginoasa, langa biserica. In 1907, cu ocazia ultimei sale vizite la Ruginoasa, doamna Elena a mutat osemintele intr-o cripta special amenajata, in biserica. Piatra de mormant originala, din marmura alba, de Carrara, a fost depusa si ea in capela. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Ruginoasa a avut nesansa de a se afla chiar pe linia frontului, fiind expusa la mari distrugeri. Pentru a evita o profanare a mormantului lui Cuza Voda, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Arges. Dupa razboi, deoarece biserica de la Ruginoasa a fost grav avariata, osemintele domnitorului au fost depuse la biserica Trei Ierarhi din Iasi, unde se afla si astazi.
Amenajare si remodelare functionala 2012-2013
In noua amenajare, Palatul de la Ruginoasa vine sa reintregeasca reteaua muzeala romaneasca cu unul dintre cele mai atractive obiective.
Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza”, inchis pentru public la finele anului 2008, pentru lucrari de consolidare finalizate in 2010, se afla astazi la finalul unei noi etape de redefinire tematica. Aceasta etapa s-a impus firesc avand in vedere faptul ca muzeele – cladiri de patrimoniu nu trebuie sa ramana pentru generatiile viitoare doar depozitarele unor colectii de obiecte, ci trebuie sa demonstreze ca detin puternice argumente cu care un popor isi apara originea, individualitatea, traditiile si valorile transmise de la inaintasi. Importanta acestei cladiri – monument istoric, este indiscutabila in economia zonei sub aspectul promovarii turistice, a dezvoltarii durabile, a integrarii si asimilarii valorilor europene.
Urmand un amplu si minutios proces de redefinire tematica a expozitiei permanente si reamenajare a spatiului expozitional, Muzeul Memorial „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa revine in circuitul muzeal national, mai viu ca niciodata.
Reamenajarea spatiului expozitional a avut la baza o serie de documente originale, printre care amintim: «Commande de son Altesse, la Princesse Alexandre Couza, Pour etre expediee à sa Residence de Roujinossa pres Tzutzora sur le Pruth, par Galatz » document aflat la Biblioteca Academiei si care este format din 12 file mari, cuprinzand descrierea amanuntita a fiecarei piese din mobilierul comandat, insotita de schite pe calc si de esantioane din stofa pentru draperiile unora dintre incaperi, si un manuscris in limba franceza din colectia Muzeului Unirii din Iasi, intitulat : « Inventaire de tous les meubles et autres objets se trouvant dans le palais Ruodzinoassa ». Documentul, insumand 36 de file, a apartinut Elenei Cuza, din dorinta careia s-a si scris, si a fost datat in perioada imediat urmatoare anului 1864, cand palatul era deja mobilat si efectiv locuit de familia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Plecand de la aceste documente certe ce prezinta elementele de mobilier si stofe din interioarele palatului, si facand analogii cu exemple similare din perioada pentru partea lipsita de documentare, fiind vorba in special de tratarea peretilor si a tavanelor, amenajarea actuala isi propune sa reconstituie cat mai fidel resedinta Domnitorului Al.I. Cuza.
In baza documentelor originale enumerate mai sus, si a schitelor din continutul acestora au fost reconstituite un numar mare de obiecte de mobilier: galerii din lemn sculptat (din esente de nuc sau stejar functie de destinatia initiala), biblioteca in stil gotic din lemn sculptat, cuier din lemn, lambriu si ancadramente din lemn sculptat pentru holul de intrare, console cu oglinda in stil Ludovic, cufar de calatorie, scaune pentru salonul de receptie. Toate aceste obiecte reconstituite au fost plasate in incaperile muzeului conform acelorasi indicatii – din documentele originale ale vremii. Peretii si tavanele au fost decorate cu elemente de stucatura si pictura realizata manual cu elemente specifice perioadei. Totodata, s-au restaurat si retapitat conform indicatiilor din documentele originale, un numar mare de obiecte de patrimoniu prezente in vechea expozitie.
Circuitul muzeal porneste dupa strabaterea holului scarii cu magazinul/gift shop destinat vanzarii biletelor, publicatiilor muzeale si a unor suveniruri personalizate, replici dupa cele originale din patrimoniul muzeului care, dincolo de scopul comercial, vor promova imaginea muzeului in spatiul cultural local si national. Ambiental, magazinul a fost amenajat cu piese de mobilier realizate dupa modele din documente originale. Un element care plaseaza muzeul in mileniul III il constituie info-touch-ul disponibil in acest spatiu. El isi propune sa faciliteze accesul publicului la informatii cu caracter general, referitoare la Palatul de la Ruginoasa si la familia Cuza.
Spre deosebire de cel anterior, noul parcurs expozitional respecta cu strictete indicatiile din documentele vremii in ceea ce priveste denumirea, dispunerea, mobilarea si cromatica incaperilor, concentrand partea documentara raspandita initial in toate salile de la parter, intr-o singura sala denumita “Istoricul familiei si al palatului” asigurand o continuare expozitionala fireasca a salii gift shop. Informatiile sunt prezentate interactiv cu mijloace specifice, plasme multi-touch, proiectii video, vitrine cu fotografii si obiecte, prezentand date care nu au putut fi incluse in noua abordare tematica, dar care pot constitui o importanta baza documentara necesara aprecierii corecte a multor aspecte privind istoricul resedintei, si al familiei Cuza. Aceste informatii, multe din ele inedite, sunt furnizate in limbile romana si engleza.
Din acest punct al muzeului, vizitatorul este invitat sa parcurga rand pe rand spatii cu destinatii diferite, dispuse si amenajate conform indicatiilor documentelor vremii, salonul si camera de oaspeti, camara-bufet si sufrageria.
Cu scopul declarat de a forma o audienta constanta, aducand la muzeu acea categorie de public iubitoare de evenimente cultural-recreative, de tipul concertelor, auditiilor muzicale, serilor de muzica si poezie, a fost amenajat la parter un salon de receptie. Spatiul pastreaza caracteristici ambientale specifice, rafinamentul si bunul gust fiind puse in evidenta prin pictura manuala realizata pe tavan, galeriile patinate din lemn sculptat si mobilarea cu scaune model gotic (replici dupa original), o masa de prezidiu, oglinzi si console.
La etaj, parcursul expozitional continua cu biblioteca, unde au fost reconstituite corpul de biblioteca de dimensiuni mari, un cuier si galeriile din lemn sculptat toate realizate conform schitelor din comanda Altetei Sale la Paris. Ca un element de maxima noutate, in biblioteca vizitatorul va fi intampinat de proiectia holografica a domnitorului A.I. Cuza, care rosteste discursuri reprezentative tinute de-a lungul domniei sale, cu scopul declarat de a facilita o mai buna perceptie asupra rolului sau deosebit de important in dezvoltarea constiintei nationale, faurirea statului national, obtinerea, recunoasterea si respectarea independentei.
Spatiile ce urmeaza, biroul, camera de toaleta a domnitorului si dormitorul Altetei Sale sunt, de asemenea, decorate cu mobilier din perioada, sau reconstituiri conform schitelor originale, tapet si brauri pictate manual. Marele Salon, mobilat cu piese originale in stil Ludovic al XV-lea, reconditionate si retapitate, a fost innobilat prin completarea garniturilor originale cu doua console cu oglinda in acelasi stil, tratarea peretilor cu tapet conform perioadei si realizarea de ancadramente de travertin la usi si ferestre. Dupa parcurgerea marelui salon in stil Ludovic, vizitatorul este invitat sa parcurga salonul doamnei Elena Cuza, dormitorul Doamnei si camera copiilor Alexandru si Dimitrie, toate acestea decorate si ambientate cu elemente de mobilier, draperii, tapet si brauri pictate manual, conform indicatiilor din documentele originale.
Parcursul expozitional se incheie cu camera servitorilor, mobilata si ambientata la randul ei, conform indicatiilor din inventarul Elenei Cuza, datat dupa 1864.
Toate incaperile muzeului au galerii din lemn sculptat si draperii realizate conform schitelor din documentul original. Peretii au fost decorati cu casete de stucatura, ritmate, in functie de registrul general propus, cu cornise interioare si o cromatica adecvata perioadei. Motivele decorative folosite au fost cele specifice: frunza de acant, buchetele si ghirlandele de flori. Una dintre regulile de aur aplicate a fost respectarea relatiei dintre tapiterie – tapet – lambrochenuri – elemente de stucatura si, cel mai important, piesele de mobilier.
Din dorinta de a transforma spatiul muzeal intr-un spatiu accesibil tuturor categoriilor de public s-au introdus noi functiuni si elemente interactive – infotouch-ul, plasme multitouch, proiectii video, aceste noi functiuni isi propun sa suplimenteze informatia vizuala. In acord cu noile cerinte, modalitatea de prezentare a informatiilor din fiecare incapere s-a concretizat in diagrame de sala.
Urmand circuitul expozitional, vizitatorul va intra in contact cu o serie de elemente noi, precum proiectia holografica a Domnitorului Al. I. Cuza, care il infatiseaza pe acesta in marime naturala rostind cateva din celebrele sale discursuri. De asemenea, pentru prima data, vizitatorul va putea admira, in curtea Palatului de la Ruginoasa, doua piese de exceptie- trasura (replica dupa original) si sania (piesa originala restaurata) ce au apartinut Domnitorului expuse intr-o modalitate moderna, interactiva.
Palatul de la Ruginoasa trebuie sa devina, in constiinta generatiei noastre si a celor viitoare, un autentic loc de memorie a lui Alexandru Ioan Cuza, fondatorul Statului roman modern. Aici, la Ruginoasa, cu prilejul inhumarii Domnitorului (1873), Mihail Kogalniceanu afirma: „cata vreme va avea tara aceasta istorie, cea mai frumoasa pagina va fi aceea a lui Alexandru Ioan I”.
Adresa: str. Unirii, nr. 34, comuna Ruginoasa, jud. Iași
Tel: 0232/734.087, Fax: 0232/218.383
E-mail: contact@muzeul-moldova.ro
Persoană contact: Senica Turcanu
Program de vizitare: Luni, Sarbatorile legale: Inchis
Marti-Duminica: 10:00 – 17:00
Pret intrare: Adulti: 12 RON
Elevi/Studenti: 3 RON
Pensionari: 6 RON