HomeMuzeeMuzeul Viei şi Vinului

Muzeul Viei şi Vinului

Muzeul Viei şi Vinului

Istoria Muzeului

Clădirea Muzeului Viei şi Vinului din Moldova este situată în oraşul Hârlău, judeţul Iaşi, str. Logofăt Tăutu, nr. 7. Construcţia datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut unui descendent al logofătului Tăutu.

În decursul anilor, construcţia a suferit unele modificări, dar nu esenţiale. Astfel, din 1875 şi-a schimbat funcţiunea din reşedinţă boierească în sediu al Oficiului Poştal, printre primele din ţară.

Construcţia şi-a menţinut această funcţie de sediu al Oficiului Poştal, fiind cunoscută sub denumirea de „CASA POŞTEI”, până în anul 1983. De la această dată, cunoscută fiind ca monument istoric, a trecut sub jurisdicţia Primăriei oraşului Hârlău, amenajându-se aici Muzeul de istorie şi etnografie.

Ca muzeu, a trecut apoi în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi, de la data de 22 mai 1990, conform Deciziei Nr. 334 a Primăriei judeţului Iaşi.

Începând din data de 10 decembrie 1999 la acest monument istoric au început să se execute lucrările de consolidare a structurii de rezistenţă.

Cu prilejul lucrărilor ce au fost efectuate au fost date la iveală noi spaţii de la demisol (umplute, anterior, cu pământ), demonstrându-se astfel că întregul demisol a fost locuit, ori servea drept spaţiu de depozitare a alimentelor.

Muzeul Viei şi Vinului din Moldova a fost inaugurat la data de 20 iulie 2006 şi oglindeşte prezenţa acestei băuturi miraculoase în viaţa omului de la naştere până la moarte.

Misiune

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău este structurat pe câteva coordonate etnologice fundamentale, menite să ofere câteva repere din cultura vieții tradiționale românești, din zona Hârlăului.

Prin expoziția sa de obiecte etnografice și tehnică populară, precum și prin concepția de prezentare, muzeul reuțește să prezinte publicului, imaginea unui muzeu viu și mereu tânăr, unde tradiția populară din zona Hârlău există și se transmite prin viu grai.

Urmarind astfel ideea de viață și continuitate, primele trei săli ale muzeului surprind prezența vinului în cadrul celor trei mari momente de trecere din existența omului: nașterea cu botezul, nunta și moartea cu înmormântarea. Astfel sunt prezentate obiecte originare, alături de sugerarea unor obiceiuri și credințe – practici mitico-magice specfice acestor momente.

Trecând mai departe prin muzeu, vizitatorii au ocazia de a se „odihni” la răscruce de drumuri, in hanul sau ratoșul, locul unde se intâlneau, cel mai adesea, drumeții de altă dată.

Muzeul reușește astfel să readucă in discuție vechiul „drum al vinului”: din cramă în pivniță, din pivniță în piață, târg, iarmaroc sau chiar peste hotarele țarii. Călătoria este completată prin prezentarea mijloacelor de transport și de păstrare a vinului.

Urmărind rolul firesc al vinului, vizitatorii fac cunostință cu „universul domestic” al țăranului – cel care produce vinul. Astfel, se prezintă interiorul unei gospodării din zona Hârlăului – interior traditional prezentat cu toate elementele sale definitorii: vatra, colțul de pat, cel de masă și cel pentru păstrarea vaselor și alimentelor.

Holul de la demisol, adăpostește instalațiile tehnice, prezentate cât mai real și natural.

La finalul parcursului muzeal, vizitatorii au ocazia să cunoască și să ințeleagă din poveștile vinului, cu misticul ce-l definește.

 

Adresa: Hârlău, Jud. Iaşi, Cod Poştal: 705100
Tel: 0232/720.866, Fax: 0232/218.383
Orar: Luni, Duminica: Inchis
Marti – Sambata: 10:00 – 17:00

Share With: