HomePersonalitatiLiviu Cangeopol

Liviu Cangeopol

Liviu Cangeopol

Liviu Cangeopol (n. 28 martie 1954, Iași) este un scriitor și jurnalist disident român. Actualmente locuiește în Statele Unite ale Americii.

Biografie

Studii de filologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, întrerupte în anul al treilea, apoi de contabilitate și business administration încheiate la New York și Atlanta.

Publică primele proze in revista Dialog (august 1978), debut editorial în co-autorat cu Dan Petrescu, Ce-ar mai fi de spus (1989 — Agora, USA, 1990 — Editura Minerva, 2000, Editura Nemira).

„Fii mulțumit, Domnule Ceaușescu: vei rămâne în istorie!”, a fost titlul sub care interviul acordat de Liviu Cangeopol apărea la 5 aprilie 1988 în Libération, interviu difuzat o zi mai târziu la Europa Liberă. Două săptămâni mai târziu a început sa fie urmărit și reținut de Securitate în nenumărate rânduri. A emigrat în America în septembrie 1989.

Cariera ziaristică începută la New York în octombrie 1989 (colaborări la Lumea liberă, Contrapunct, Vatra, Romanian Times, New York Magazine, Observator Cultural, Ziua, Flacăra Iașului, Tiuk etc.).”

Îi apare un al doilea volum, publicat la Editura Humanitas în 2007, Zâmbetul, Portret al țărmului la asfințit.

Liviu Cangeopol a fost unul din cei șapte intelectuali cărora, la 18 decembrie 2006, în discursul prilejuit de Prezentarea Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, președintele României, Traian Băsescu, le-a „elogiat” gestul de a se fi ridicat direct împotriva Președintelui Nicolae Ceaușescu.

În revista Observator cultural din 23.04.2010, Liviu Cangeopol a publicat un text prin care își anunța retragerea din arena jurnalismului de opinie și, implicit, din arena publică, deoarece i se părea că, în situația actuală a României, tot ceea ce făcea era doar o luptă cu morile de vânt.

Volume Publicate

La Marginea Ființei – In curs de apariție
Virtutea Aparențelor, (Editura Institutul European, 2016)
Calmul Prelevat în Furtună, (Editura Cartea Romanească, 2013)
Zâmbetul, Portret al țărmului la asfințit, (Editura Humanitas, 2007)
Ce-ar mai fi de spus. Convorbiri libere într-o țară ocupată (volum scris în colaborare cu Dan Petrescu înainte de 1989 și publicat în 1990, Editura Minerva ; ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Nemira, 2000)

Share With: