HomeUniversitatiFacultatea de Filosofie și Științe Social-Politice

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice

Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice

Scurt istoric

Facultatea de Filosofie a fost creata in 1856, in conformitate cu principiile stabilite prin Legea din 1851 privind organizarea invatamantului public din Moldova. Alaturi de Facultatile de Teologie si de Drept, ea a reprezentat punctul de plecare al fondarii Universitatii din Iasi de la 1 octombrie 1860.

In anul 1990, Facultatea de Filosofie s-a constituit ca facultate autonoma in cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, conform noilor dispozitii privind invatamantul superior romanesc.

Din 2008 Facultatea de Filosofie îşi schimbă numele în Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice pentru a surprinde mai bine dezvoltarea celor două domenii fundamentale: ştiinţe umaniste şi ştiinţe social-politice.

Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are o tradiţie bogată, rezultate remarcabile în domeniile învăţământ şi cercetare şi relaţii internaţionale, benefice pentru studenţi şi cadre didactice.

Aici s-au manifestat personalităţi remarcabile printre care s-au numărat: Titu Maiorescu, Vasile Conta, Simion Barnutiu, Dimitrie Gusti, Stefan Zeletin, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Alexandru Claudian, Stefan Barsanescu, Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere.

Share With: