Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sala Mare, cu două spectacole ale Naționalului din Chișinău

ianuarie 24, 2020 @ 7:00 pm - ianuarie 25, 2020 @ 9:30 pm

Lei35- Lei66

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sala Mare, cu două spectacole ale Naționalului din Chișinău

Ca în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române este marcată de Teatrul Național Iași prin prezența pe scena Sălii Mari a unor spectacole de succes ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. De această dată, în cea de-a șaptea ediție a turneu, publicul va avea ocazia să vadă două dintre cele mai noi producții ale Naționalului din Republica Moldova:

 „Dosarele Siberiei”, pe 24 ianuarie,

„Cine l-a trezit pe Yorick”, pe 25 ianuarie.

Ambele reprezentații vor avea loc începând cu ora 19:00, la Sala Mare.

DOSARELE SIBERIEI

(premiera – 5 iulie 2019)

Scenariu de Petru Hadârcă și Mariana Onceanu, după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru

Regia: Petru Hadârcă

Scenografia (decor, costume):  Irina Gurin

Expresie corporală : Irina Slobodeaniuc

Proiecție video: Ian Onică

Lupte scenice: Oleg Mardari

Secvențe video: OWH Studio

Olga Guțu-Cucu, Draga-Dumitrița Drumi, Tinka Mardari, Dan Melnic, Diana Decuseară, Ninela Caranfil, Nicolae Darie , Constantin Adam, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu-Mărginean, Tatiana Saenco, Petru Oistric, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca, Valentin Zorilă, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Sofia Oistric, Iana Onică, Vlad Triboi, Petra Pleșca, Bianca Onică, Cu participarea studenților de la AMTAP, clasa profesorului Mihai Fusu: Mihaela Balanuța, Alexandru Berbinschi, Ana-Sia Cărăuș, Ion Liulica, Veronica Odagiu, Iurie Pascar, Corina Rotaru, Marina Rotaru, Tatiana Bulat, Dorina-Beatrice Timciuc

Durata spectacolului: 2h 15´ (cu pauză)

nerecomandat minorilor sub 16 ani

Petru Hadârcă, autorul și regizorul spectacolului:

„Cu acest spectacol aprindem o lumânare în amintirea celor uciși, mutilați, chinuiți și umiliți de regimul comunist în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic.

Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticii. Dacă moartea unui singur prunc strivit sub genunchiul soldatului care a urcat pe cuptor în căutare de dușmani ai poporului este zguduitoare, cât cântărește suferința celor 11 899 de copii deportați numai în vara lui 1949?

Cum poate fi măsurată durerea celor 14 033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an? Spectacolul este despre această imensă suferință umană, dar și despre puterea de luptă și de rezistență în fața răului care părea fără capăt.

Spectacolul este și despre cei care au încercat să lupte și să-și apere familia, să-și apere modul de viață pe care l-au avut și l-au îndrăgit până la venirea «eliberatorilor». Foarte puțini din cei care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem nevoie noi.”

CINE L-A TREZIT PE YORIK

(premiera ­ ̶ 14 decembrie 2019)

după William Shakespeare

adaptare Alexandru Vasilachi

Regia: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Iurie Matei

Costume: Tatiana Popescu

Distribuţia:

Petru Hadârcă, Silvia Luca, Iurie Focşa, Doina Severin, Alexandru Leancă, Ion Mocanu, Victor Nofit,  Lilia Bejan-Bojemschi, Angela Ciobanu, Anatol Durbală, Doriana Marginean, Draga Dumitriţa Drumi, Dan Melnic, Ana Tcacenco, Ana Bunescu

Durata: 2 h 30´´ (cu pauză)

Larisa Turea, secretar literar:

„Marele maestru în montări Shakespeare, regizorul Alexandru Vasilachi (Hamlet, Visul unei nopți de vară, Amorul dănțuie și feste joacă, Bocitoarele vesele) continuă să surprindă, ieșind la rampă cu Cine l-a trezit pe Yorick?, spectacol-cupeu inspirat din cele mai gustate istorii izvodite de geniul divinului brit.

Viața noastră e din Plămada viselor perfecte: nu e simplu să-ţi dai foc pe dinăuntru în secvențe laconice de text. E Hamlet, dar și Romeo și Julieta, și prea-tristul rege Lear, și Richard al III-lea … Scenariul exuberant, melanj  de magie, umor, inventivitate, lirism, exces baroc, reflectă concepte grave precum responsabilitatea și dorința de mărire, ființă și neființă, durerea existenței sub aprige vremi, moartea, conștiința, speranța, dar mai făcută, și Actorii în visare sunt neîntrecuți: moto-uri ce conferă reprezentației un ritm special; gagurile, surprizele, glumele se țin lanț, captivând simțurile și imaginația; pluralitatea din care e alcătuit spectacolul dă posibilitate minunaților actori din trupa de elită a Naționalului chișinăuian să-și reveleze întreaga măsură a organicității creatoare, plăcerea ludică, dar și neliniștea căutării tonalității presus de toate -Iubirea. ”

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția Teatrală (rezervări la tel. 0232 255999) și online, pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro, myticket.ro.  

Detalii

Începe:
ianuarie 24, 2020 @ 7:00 pm
Se termină:
ianuarie 25, 2020 @ 9:30 pm
Cost:
Lei35- Lei66
Eveniment Categories:
,

Organizator

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
Phone
+373 22 221 177
Email
info@tnme.md
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Strada Agatha Bârsescu 18
Iași, 700074 România
+ Hartă Google
Phone
0232 255999
Vezi site-ul web Loc de desfășurare