Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare

februarie 1, 2018 @ 10:00 am - 1:00 pm

Gratuit

World Read Aloud Day – Ziua Mondială a cititului cu voce tare se sărbătoreşte în acest an pe 1 februarie. Organizată de către LitWorld, Ziua Mondială a cititului cu voce tare este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări și are menirea de a încuraja copiii, tinerii și adulții din întreaga lume să celebreze puterea cuvintelor și pentru a arăta că dreptul la alfabetizare aparține tuturor oamenilor.

Sesiunile de lectură organizate în această zi transmit copiilor lumii că au dreptul de a citi, de a scrie și de a-și împărtăși poveștile.

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași participă la acest eveniment pentru al patrulea an, prin organizarea unor sesiuni de lecturi publice, demersul fiind sprijinit de cadre didactice, părinți, bunici și specialiști, scopul fiind de a încuraja lectura în rândul copiilor și de a promova cititul împreună – în familie, la școală sau la bibliotecă. Cele patru sesiuni au fost programate după categorii de vârstă și se vor desfășura joi, 1 februarie 2018, după cum urmează:

Secția Împrumut pentru Copii va găzdui trei sesiuni de lectură care vor fi susținute de actrița Luiza Cupceac și tineri actori de la Școala de Teatru ProfessArt Iași. Orele de începere sunt 10.00 și 11.00 pentru categoria de vârstă 4 – 6 ani, iar de la ora 12.00 sunt așteptați copiii de 7 – 8 ani. Vor da viață personajelor din cărți studentele Ilinca Minea şi Paula Vrânceanu. Atmosfera va fi completată de animatorii Anastasia Costin, Răzvan Bujor şi George Guşuleac.

Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare va fi sărbătorită și la Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Copou (Str. Codrescu nr. 6). Astfel, de la ora 10.00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi”, Asociația Afect, Căminul pentru persoane vârstnice „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Colegiul Tehnic „Ion Holban”, Școala Gimnazială „Ion Neculce” în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează o sesiune de lectură la care au fost invitate să citească actrița Ana Hegyi de la Ateneul din Iași și lector univ. dr. Dumitriana Condurache de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Cartea aleasă este „Basme terapeutice pentru copii, adolescenți și părinți”, scrisă de Sempronia Filipoi.

Elevii de la cele două instituții de învățământ, alături de seniori, vor descoperi beneficiile cultivării cititului împreună de la psihologul Beatrice Moldovanu.

Statistici globale privind educația.

De ce este importantă Ziua Mondială a cititului cu voce tare?

Cititul cu voce tare copiilor în fiecare zi, îi va plasa pe aceștia, din punct de vedere educațional, cu aproape un an înaintea copiilor cărora nu li se citește zilnic cu voce tare, indiferent de veniturile părinților, al nivelului educației sau al apartenenței culturale. (Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research)

Conform ultimelor rapoarte (2016), 758 de milioane de persoane adulte – dintre care două treimi sunt femei, nu știu să scrie și să citească. (UNESCO)

Din 1985, nivelul de educație în rândul femeilor a crescut cu 15%, însemnând aproape dublul creșterii ratei de educație a bărbaților în aceeași perioadă. (UNESCO)

Detalii

Dată:
februarie 1, 2018
Oră:
10:00 am - 1:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorie Eveniment: