Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ziua Memoriei Victimelor Holocaustului la Iași

ianuarie 27, 2021

Gratuit

Ziua Memoriei Victimelor Holocaustului la Iași

Institutul Francez din România la Iaşi vă invită miercuri, 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, via Zoom live pe Facebook la cea de-a treisprezecea ediţie a Zilei Memoriei Victimelor Holocaustului.

Instituită graţie iniţiativei miniştrilor educaţiei din statele membre ale Consiliului Europei, data de 27 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului şi a Prevenirii Crimelor împotriva Umanităţii.

„Călăul omoară de două ori, iar a doua oară o face din uitare.” Cuvintele îi aparţin lui Elie Wiesel, scriitorul şi activistului politic american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Rememorarea evenimentelor tragice ale istoriei este o necesitate într-o Europă a amestecurilor, întemeiată pe ideea de toleranţă şi convieţuire paşnică prin înţelegerea celuilalt.

Programul de anul acesta se va desfǎșura online, pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași.
10.00 : Comemorarea masacrului de la Ascq, material difuzat via YouTube în cadrul proiectului „De villes en villes”
11.00 : mǎrturii ale elevilor, în parteneriat cu Europe direct Iasi
12.00 : fragment din cartea „Devoir de vérité”, de Bluma Finkelstein, apǎrutǎ la editura Transignum, Paris, 2020 ; lectura : Carole Mescrobian
17.00-18.30 : dechidere – alocuţiunea Excelenţei Sale doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România
Dezbatere cu scriitoare și jurnalista Stéphanie Trouillard, moderata de Dana Monah, asist. univ. la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, cu participarea lectorului Olivier Noël și a echipei BD a Lectoratului de francezǎ. În prezenţa elevilor de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţǎ”, coordonaţi de prof. Simina Bǎdǎrǎu și prof. Simona Nenov.
18.30 – 19.00 : prezentarea cercetǎrilor efectuate în cadrul proiectului Convoi 77 de elevii de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţǎ”

Detalii

Dată:
ianuarie 27, 2021
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Institutul Francez Iaşi
Telefon
+40 0232 267 637
Vezi site-ul web Organizator