Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

World Vision România face cronologia unui an de la prima zi de școală online

martie 19, 2021 - martie 26, 2021

World Vision România face cronologia unui an de la prima zi de școală online

World Vision România face cronologia unui an de la prima zi de școală online: Elevii fără acces la educație au pierdut 24 de săptămâni de școală. Riscurile să asistăm la creșteri record ale ratei de abandon școlar sunt foarte mari

  • Astăzi, 11 martie, se împlinește un an de la prima zi în care școlile din România s-au închis din cauza pandemiei, iar educația a trecut în mediul online.
  • Anul trecut, aproape o treime din absolvenții de clasa a VIII-a din comunitățile defavorizate nu s-au prezentat la Examenul de Evaluare Națională. Riscul ca rata de abandon școlar să crească este unul foarte ridicat, în condițiile în care în România părăsirea timpurie a școlii este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa.
  • Elevii din mediul rural se confruntă cu provocări uriașe. Cei fără posibilități materiale, fără acces la internet și echipamente, fără programe de educație remedială, fără profesori calificați în metodologia predării digitale au pierdut până la acest moment 24 de săptămâni de școală.
  • Decalajul dintre școlile rurale și cele din mediul urban este în creștere, iar victimele vor fi aproape un milion de copii care învață la sat.

București, 11.03.2021. La un an de la prima zi în care școlile din România s-au închis și educația s-a transferat în online, aproape un milion de copii înscriși în învățământul preuniversitar din mediul rural se află în fața unui moment critic, conform organizației World Vision România. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să continuăm să intervenim cu măsuri reale pentru ca acești copii să depășească pierderile de învățare acumulate în perioada în care orele s-au desfășurat online. În caz contrar, cel mai probabil vom asista la creșterea spectaculoasă a abandonului școlar și, în viitor, la rate-record ale șomajului.

În rezumat, cifrele ultimelor 12 luni din sistemul românesc de învățământ arată astfel:

  • 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la școlile din mediul rural, nu au făcut școală online, din diverse motive: din cauza problemelor financiare familiile lor nu le-au putut asigura un smartphone sau un calculator cu care să lucreze; nu au avut conexiune la internet – 1 din 3 sate în care World Vision activează are zone cu semnal slab sau inexistent; profesorii nu au fost pregătiți să predea și să-și examineze elevii online; nu au avut un loc acasă unde să participe la lecțiile online.
  • Ca rezultat, elevii care nu au avut acces la internet au pierdut 24 de săptămâni de școală.
  • Cel mult 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunități din mediul rural au participat la Evaluarea Națională. Această statistică ne dovedește că riscul ca rata de părăsire timpurie a școlii să crească este unul foarte mare, în condițiile în care în România abandonul școlar este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa. Este important să nu-i uităm pe acești copii lăsați în urmă, să-i ajutăm să continue să învețe, iar programele dedicate lor sunt esențiale.
  • Jumătate din elevii care au participat la examenul de Evaluare Națională au obținut note sub 5 la matematică.

 

Efectele pandemiei au fost resimțite inclusiv de familiile acestor copii. În vara anului trecut, 60% dintre părinți nu au lucrat, iar 50% dintre familii nu au avut alimente și produse de bază. În aceste condiții, nu mai poate surprinde faptul că 91% dintre toți copiii au fost afectați din punct de vedere psihologic și că mai bine de o cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți.

 

La începutul anului 2021, în continuare 237.000 de elevi nu aveau acces la internet și 287.000 de elevi nu aveau echipamente pentru școala online. După decizia de redeschidere a școlilor, peste 80% dintre profesori încă spun că au nevoie de formare în domeniul educației digitale, doi din trei profesori afirmă că este necesar un ghid standardizat pentru educație remedială, iar aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au răspuns unui sondaj al Fundației World Vision România consideră că elevii lor au pierdut din materie în pandemie.

 

Ca răspuns de urgență la această criză, World Vision România a realocat fonduri pentru a susține peste 24.000 de copii din programele sale cu alimente, produse de igienă, burse și programe de educație remedială, pentru recuperarea materiei pierdute. Peste 5.000 de copiii au primit tablete pentru a învăța online, iar 4.000 de elevi susținuți de World Vision au recuperat în curtea școlii o parte dintre orele pierdute. Programele de educație ale fundației au condus la o rată de promovare la examenul de Bacalaureat a elevilor susținuți de World Vision România de 95%, iar peste 50% dintre copiii din programele noastre de educație remedială și-au îmbunătățit rezultatele școlare.

 

Acesta este tabloul general al învățământului din România: cu decalaje în creștere între învățământul de la oraș și cel din mediul rural, între cei care au și cei care nu au acces la resurse, decalaje care practic condamnă aproape un milion de copii la o bătălie pentru viitor în care pornesc cu șanse în minus. Și pe care o pot pierde dacă nu intervenim cât mai repede și cât mai adaptat nevoilor fiecărui copil”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

 

Aici puteţi vedea cronologia animată şi video pentru cele 12 luni de pandemie, aşa cum s-a văzut prin ochii elevilor din România:

https://www.youtube.com/watch?v=Y9GLjMbjLng

***

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 560.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

 

www.worldvision.ro

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/

Detalii

Începe:
martie 19, 2021
Se termină:
martie 26, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Fundația World Vision
Telefon
(0040) 21 222 91 01 / 0731 444 013
Email
donatori@wvi.org
Vezi site-ul web Organizator