Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Un spectacol de cursă lungă – D’ale lui Păcală

februarie 23, 2020 @ 11:30 am - 1:00 pm

Lei14

Un spectacol de cursă lungă – D’ale lui Păcală

Peste 1000 de reprezentații, atât la sediu cât și în deplasare, în zece ani de când se joacă, aceasta este statistica impresionantă a spectacolului D’ale lui Păcală din repertoriul Teatrului Luceafărul din Iași.

Imaginată de echipa de realizatori cu o arie largă de adresabilitate, creația scenică este transpunerea viziunii lui Constantin Brehnescu, care a scris dramatizarea și a asigurat punerea în scenă. Regizorul aduce la rampă câteva dintre întâmplările prin care personajul titular a făcut carieră culturală.

Scenariul utilizează scrierile unor autori clasici (Ion Creangă, Ioan Slavici, Petre Dulfu), filtrate din perspectiva ideii regizorale, o versiune scenică dinamică, flexibilă, adaptabilă oricărui spaţiu de joc. Producţia îi vizează deopotrivă pe copii şi adulţi, întrucât dincolo de aparenţa întâmplărilor comice se află un substrat consistent de înţelepciune. Rostul oricărei comedii este nu numai să delecteze prin declanşarea râsului, ci să şi formeze sau să corecteze deprinderi şi trăsături de caracter.

Constantin Brehnescu precizează că „de-a lungul timpului, poporul român a inventat personaje care îl reprezintă ca spiritualitate, care îl caracterizează, înfăţişându-le cu ironie, autoironie, atitudine critică. Aceste personaje dau nota morală a unui popor. Păcală este unul dintre eroii necesari în literatura noastră populară, pe care încercăm să-l redăm publicului aşa cum l-au văzut predecesorii. Personajele de acest tip şi moralitatea pe care o invocă sunt acum mai necesare ca oricând!”

Interpretul lui Păcală este actorul Paul Sobolevschi, alături fiindu-i Gabriel Lazăr, Ionela Arvinte, Liviu Smîntînică, Cristian Gheorghiu, Doina Iarcuczewicz, Iulia Deloiu Trif, Raluca Pintilie, Loredana Luca.

Scenografia este semnată de Viorica Perju, iar muzica, de cantautorul Radu Ştefan.

O nouă reprezentație este programată duminică, 23 februarie, de la orele 11.30, la sala mare a Teatrului. Prețul unui bilet este 14 lei.

Detalii

Dată:
februarie 23, 2020
Oră:
11:30 am - 1:00 pm
Cost:
Lei14
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Teatrul Luceafarul

Loc de desfășurare

Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul, Iasi
Strada Grigore Ureche 5
Iasi, 700259 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 212662
Vezi site-ul web Loc de desfășurare