Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Teatrul Luceafărul Iași – „Istorie la persoana I” se joacă la Timișoara           

decembrie 14, 2019 @ 6:00 pm - 7:30 pm

Teatrul Luceafărul Iași – „Istorie la persoana I” se joacă la Timișoara    

Rezultat al unui proces de creație colaborativ coordonat de teatrologul Oltița Cîntec, Istorie la persoana I urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”, cea a fiecăruia dintre noi, și istoria „mare”, cea oficială, a istoriografilor.

Acest spectacol de teatru devised s-a născut într-un parcurs în care echipa s-a documentat în arhive și biblioteci, studiind presă, jurnale și lucrări de specialitate, și-a utilizat autobiografiile, a colectat verbatim opiniile unor experți și a mai multor generații din propriile familii, a lucrat cu un focus-grup exerciții de improvizație din care a selectat pentru scenă și a pus în circulație în spațiul virtual un chestionar la care au răspuns persoane de diverse vârste și ocupații.

Platforma dramaturgică a producției include, printre altele, referințe la percepția comună privind evenimentele din 1989, ce înseamnă să fii astăzi prinț, descendent direct al lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor dinaintea lui Al.I. Cuza, războiul descris de combatanți în corespondență, amintiri ori testimoniale, cum participăm în real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectați online.

Formula modernă, caracterul inedit al creației, prospețimea sa au atras atenția celor mai importante festivaluri din țară, care l-au selectat în programele oficiale. Astfel, la începutul lunii iunie, Istorie la persoana I s-a jucat în secțiunea Sezonul românesc la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, alături de alte spectacole din peste 70 de țări ale lumii.

La reprezentația sibiană au asistat, printre alții, Prințul Mihai Ghyka, personaj filmat și pe scenă, și dramaturgul Matei Vișniec. Un alt festival foarte important în programul căruia a ajuns în această toamnă spectacolul Teatrului Luceafărul a fost Festivalul Național de Teatru București, platforma anuală ce reunește cele mai bune producții ale scenelor autohtone. La reprezentație au fost prezenți critici de teatru, istorici și membri ai familiei Ghyka.

Echipa de proiect a spectacolul Istorie la persoana I este compusă din Oltița Cîntec (coordonator), Ioana Natalia Corban/Diana Roman, George Cocoș, Alex Iurașcu (actori), filmări: Alex Condurache, video: Andrei Botnaru, muzica: Diana Roman.

În preajma aniversării a 30 de ani de la evenimentele din 1989, Istorie la persoana I va merge la Timișoara. O prezență simbolică, întrucât în conceptul spectacolului există o secvență referitoare la perspectivele de receptare a ceea ce s-a petrecut în decembrie 1989 și în anii următori, spectacolul se va juca în sala Teatrului Merlin, sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 18.

În aceeași zi, de la ora 16, librăria La Două Bufnițe va găzdui lansarea volumului colectiv bilingv coordonat de Oltița Cîntec, Teatrul.ro 30. Noi nume/Theatre.ro 30/New Entries. Volumul este un portret caleidoscopic al evoluției estetice în cele trei decade de libertate trecute de la borna 1989 realizat de teatrologii și jurnaliștii Oltița Cîntec, Oana Cristea-Grigorescu, Silvia Dumitrache, Cristian Gheorghe, Ramona Iacobuțe, Cristina Modreanu, Pompilius Onofrei, Mirella Patureau, Emma Pedestru, Luana Pleșea, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Daniela Șilindean, Ilinca Urmuzache, Irina Wolf, Irina Zlotea.

Detalii

Dată:
decembrie 14, 2019
Oră:
6:00 pm - 7:30 pm
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Teatrul Luceafarul