Sâmbătă, 31 august 2019, începând cu orele 18.00, la Biblioteca Publică din localitatea Ceplenița (județul Iași) are loc inaugurarea Astroclubului „Cassiopeia” Ceplenița – un nou serviciu de bibliotecă pentru întreaga comunitate. La eveniment vor fi prezenți bibliotecarii din bibliotecile implicate, autoritățile locale și partenerii proiectului. De asemenea, va avea loc un concurs cu întrebări din astronomie, iar ulterior vor avea loc observații astronomice cu noile echipamente ale astroclubului (telescop Dobson 200 mm, planisfere personalizate, laser pointer, colimator, hărți stelare). Activitatea se va încheia cu un foc de tabără.
„Cassiopeia” este cel de-al doilea astroclub înființat prin proiectul „Constelația bibliotecilor”, cofinanțat de AFCN și implementat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” din Iași.
Vă așteptăm!
Parteneri: Primăria Comunei Ceplenița, Biblioteca Publică Ceplenița, Biblioteca Publică Cotnari, Astroclubul Pegas Cotnari.
Proiectul „Constelația bibliotecilor” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în cadrul sesiunii de finanțare II/2019, aria tematică Educație prin Cultură. Valoarea totală a proiectului este de 63.536,00 lei, din care 56.536,00 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din partea AFCN și 7000,00 lei este contribuţia proprie a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. Perioada de implementare este iulie – octombrie 2019.
Proiectul urmărește inovarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă, prin înființarea unor cluburi de astronomie în cinci biblioteci din județul Iași, și anume în comunele Deleni, Ceplenița, Erbiceni, Belcești și Șipote. Cele cinci biblioteci au fost selectate în baza evaluării activității acestora de către Comisia de coordonare și îndrumare metodică din cadrul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași. În cadrul proiectului vor fi achiziționate cinci kit-uri de astronomie (telescoape și accesorii care vor rămâne celor cinci biblioteci), se vor desfășura cursuri de inițiere în domeniu pentru bibliotecarii implicați, vor avea loc ateliere de cunoaștere și manevrare a echipamentelor specifice, de realizare în condiții optime a observațiilor astronomice și de obținere și prelucrare a astrofotografiilor lunare și planetare.