Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru – premieră la Uzina cu Teatru

martie 12, 2021 @ 7:30 pm - martie 19, 2021 @ 9:30 pm

„Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru – premieră la Uzina cu Teatru

Teatrul Național Iași anunță premiera spectacolului „Spune ceva, frate!” de Ion Sapdaru, pe 12 martie, de la ora 19:30, la Uzina cu Teatru; un spectacol despre „întoarcerea fiilor risipitori, o dramă a întârzierilor în viață”, după cum afirmă autorul piesei și regizorul acestei noi producții, Ion Sapdaru.

În echipa proiectului, Cătălin Târziu – scenografie, actorii Dumitru Năstrușnicu, Doru Aftanasiu și Anne Marie Chertic, pe scenă. Asistent regie: Francisc Bucur.

Ion Sapdaru:

„Un om avea doi fii. Și a zis cel mai tânăr dintre ei tatălui său: «Tată, dă-mi partea ce mi se cuvine din avere». Și tatăl le-a împărțit averea.
Și, nu după multe zile, fiul cel mai tânăr s-a dus într-o țară îndepărtată și a risipit averea, trăind în desfrânări. Și după ce a cheltuit totul, s-a făcut foamete mare și el a început să ducă lipsă.

S-a alipit el de unul din locuitorii acelei țări și acesta l-a trimis să-i păzească porcii. Și dorea să-și sature pântecele din roșcovele pe care le mâncau porcii, însă nimeni nu-i dădea. Dar, venindu-și în fire, a zis: «Câți argați ai tatălui meu sunt îndestulați de pâine, iar eu pier aici de foame! Mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am greșit înaintea cerului și înaintea ta. Nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău. Fă-mă ca pe unul din argații tăi».

Și a venit la tatăl său. Și încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său și i s-a făcut milă.  Alergând, a căzut pe grumazul lui și l-a sărutat. Și i-a zis fiul: Tată, am greșit înaintea cerului și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău.

Și a zis tatăl către slugile sale: Aduceți degrabă haina lui cea dintâi și-l îmbrăcați și dați inel în mâna lui și încălțăminte în picioarele lui; și aduceți vițelul cel îngrășat și-l înjunghiați și, mâncând, să ne veselim; Căci acest fiu al meu mort era și a înviat, pierdut era și s-a aflat. Și au început să se veselească…

Povestea noastră are doi fii rătăcitori. Unul, ca cel din Evanghelia lui Luca, a plecat în Italia  să «înmulțească talanții»,  iar al doilea s-a făcut actor. Fiecare din ei a trăit o viață tumultoasă…

Și iată-i acum, în amurgul vieții, întorcându-se la casa părintească, aducând cu ei  experiențe de viață, doldora de aventuri și păcate, nostalgii și regrete. (Re)bătătoresc cărări demult uitate  spre sufletele lor, își amintesc istorii hazoase din copilăria și adolescența lor  îndepărtată, își fac confesiuni pe care trebuiau să și le facă acum mulți, mulți ani…

Și mereu o invocă pe Mama, duhul blând al casei părăsite… La un moment dat, copleșit  de emoții, unul din frați face o confesiune. «Eu sunt la vârsta la care unele lucruri nu mai are rost să le fac. N-are rost să mai învăț o limbă, n-are rost să mai încerc o nouă iubire, n-are rost să mai conving pe cineva să facă ceva, n-are rost, n-are rost… O, fir-ar al dracu’ acest n-are rost . Sunt disperat… »

Spune ceva, frate! este o drama a întârzierilor în viață …”

 

„Spune ceva, frate!” este cea de-a zecea piesă scrisă de Ion Sapdaru și cea mai recentă.

Celelalte nouă piese, extraordinar de bine primite de public, continuă să fie în atenția creatorilor de teatru: „Natură moartă cu nepot obez”, „Hollywood Mirage”, „Zgomotarul”, „Despărțitorul”, „Omul cu cinci pisici”, „Barba”, „Freelancer Story”, „Un înger cu semințe de măr în buzunar”, „Ceasul rău”;

ca urmare, au fost montate și jucate în România, dar și pe importante scene din afara țării: Ucraina (Kiev, Cerkasy, Vilno), Letonia (Riga, Rezekne), Lituania (Alytus), Georgia (Batumi), Bulgaria (Plovdiv, Plevna), Rusia (Moskova, Tutaev), Moldova (Chișinău, Cahul, Radio Moldova), Riga (Televiziunea Națională Letonă).

 

Următoarele reprezentații sunt programate pe 13 și 19 martie.

Biletele se pot achiziționa de la Agenția de bilete (tel. 0232 255999), de pe teatrulnationaliasi.ro, entertix.ro și myticket.ro.

Autor: Ion Sapdaru

Regie, coloană sonoră: Ion Sapdaru

Scenografie: Cătălin Târziu

Asistent regie: Francisc Bucur

Distribuție: 

Dumitru Năstrușnicu

Doru Aftanasiu

Anne Marie Chertic

Fragmente muzicale: Gustav Mahler, Florin Bogardo

Detalii

Începe:
martie 12, 2021 @ 7:30 pm
Se termină:
martie 19, 2021 @ 9:30 pm
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Telefon
0232 255999
Email
tniasi@yahoo.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala „Uzina cu Teatru”
Strada Agatha Bârsescu nr. 18
Iași, 700074 România
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare