Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacolul de teatru „Dansul Delhi”

februarie 23, 2019 @ 7:00 pm - 8:30 pm

Lei32

Spectacolul de teatru „Dansul Delhi”

Teatrul Național Iași vă invită sâmbătă, 23 februarie 2019, ora 19:00, în Sala Teatru la Cub la spectacolul „Dansul Delhi” de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Radu Afrim.

După 2 ani de la incontestabilul succes al spectacolului Măcelăria lui Iov, regizorul Radu Afrim se întoarce pe aceeași scenă ofertantă a Teatrului³. De această dată, cu o piesă a dramaturgului Ivan Vîrîpaev, inițiatorul mișcării artistice Oxygen, continuatorul fenomenului Noua Dramă din Rusia: Dansul Delhi

Șapte piese într-un act

traducerea: Elvira Rîmbu

Regia: Radu Afrim

Scenografia: Cosmin Florea

Video: Andrei Cozlac

Asistent regie: Simona Ionelia Țăruș

Distribuția:

Ada Lupu

Tatiana Ionesi

Dumitru Georgescu/Dan Prisacariu

Pușa Darie

Livia Iorga

Marina Munteanu

 

Radu Afrim

„Dansul Delhi poate fi văzut ca un spectacol format din șapte piese întrun act (cu titluri scrise înainte de fiecare piesă) însă eu nu exclud nici varianta unei singure piese în șapte acte. Am repetat împreună cu actorii ținând cont de ambele posibilități. uneori, la repetiții, stăteam cu toții pe malul heleșteului unei logici ademenitoare gata să intram în apa lui care-ți trece peste cap  și peste mâini, deși aveam în spatele nostru o mare de posibilități. Aceasta e o piesă despre inimă, nu despre creier. Este despre a-ți asculta bătăile inimii. Tot timpul. Pentru ca aceasta e muzica pe care noi dansăm.

Poveştile lui Vîrîpaev sunt spuse în buclă / în loop, destinele și cuvintele se repetă sunt aceleași întâmplări cu alte trupuri care se învârt ca în tabloul lui Burne-Jones on the whell of fortune și din când în când mai coboară pe insula morții pentru o moarte mai scurtă sau mai lungă.” 

 

Sinopsis

Un singur act format din şapte scurte secţiuni, Dansul Delhi” este o operă de coregrafie lirică care te lasă fără suflare, pe măsură ce explorează o temă şi variaţiile sale. În camera de aşteptare a unui spital, şase personaje îşi pierd sau regăsesc persoana iubită. Plâng, râd, iubesc, trişează, se ceartă, se împacă. Asemenea unor pioni pe o tablă de şah, rolurile se contopesc unele cu altele, iar istoriile se repetă, de fiecare dată cu anunţul unei morţi sau a unui sfârşit – semnarea unui certificat de moarte.

Piesa lui Vîrîpaev glisează de la un gen teatral la altul, personajele schimbând multiple identităţi. Umorul negru, numeroase tonuri de voci se amestecă unele cu altele, iar prăbuşirea stăpâneşte în mod suveran. În inima poveştii, un dans misterios lasă o urmă de neşters asupra oricăruia care l-a admirat vreodată. Arta acestei piese este aceea de a ne atrage într-un dans pe care nu-l vedem niciodată.

 

Ivan Vîrîpaev

Este autor dramatic, actor, regizor şi directorul artistic al Teatrului Praktika. În 2001, înfiinţează la Moscova centrul de teatru documentar Teatr.doc. În acelaşi an, unul dintre primele sale spectacole, Sny (Visele), a fost selecţionat la Festivalul Est-Vest din Die (Franţa), iar ulterior textul a fost montat de regizorul Declan Donnellan la Teatrul Royal Court.

În 2003, a jucat în punerea în scenă a piesei sale Kislorod (Oxygen), de către regizorul Viktor Ryjakov la Teatr.doc, spectacolul devenind „un simbol pentru toată mişcarea Noii Drame Ruseşti”. Spectacolul a câştigat Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru Kontakt din Torun, Premiul Festivalului New Drama din Moscova şi Premiul Golden Mask. I-a fost acordat premiul Young Talent Award Triumph şi Marele Premiu pentru contribuţia la dezvoltarea artei în Polonia – Polityka Passport. A predat la Universitatea de Artă Teatrală din Rusia – GITIS, Şcoala de Artă Teatrală din Moscova şi Academia de Teatru din Varşovia.

 

 

Bilete: Agenția Teatrală (tel. 0232 255999)

www.teatrulnationaliasi.ro

www.entertix.ro

www.myticket.ro sau de la librăriile Cărturești și punctele de informare de la Carrefour.

Detalii

Dată:
februarie 23, 2019
Oră:
7:00 pm - 8:30 pm
Cost:
Lei32
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Telefon
0232 255999
Email
tniasi@yahoo.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Sala Teatru la Cub – Teatrul Național Iași
Strada I. C. Brătianu
Iași, România
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare