Dramatizare de Constantin Brehnescu după Ion Creangă
Regia artistică: Constantin Brehnescu
Scenografia: Viorica Perju
Distribuția: Viorel Vârlan (Ion Creangă); Claudiu Gălățeanu (Nică a lui Ștefan a Petrei); Ionela Arvinte (Smaranda, mama lui); Cătălin Cucu (Ștefan a Petrei, tatăl lui); Raluca Pintilie (Mătușa Mărioara); Gabriel Lazăr (Un moșneag în iarmaroc/ Popa Duhu); Camelia Dilbea (Smărăndița); Prietenii lui Nică: Cristian Gheorghiu (Trăsnea); Emanuel Florentin (Gâtlan); Paul Sobolevschi (Mogorogea).
„Îmi doream de un oarecare timp să reiau în formă scenică câteva din momentele Amintirilor lui Ion Creangă. M-am oprit, iată, la acelea în care Nică, la pubertate, stă cu nasul în Psaltire, buchisind sub atenta supraveghere a pitorescului personaj, Popa Duhu, și a dorinței nestăpânite a Smarandei de a-și vedea odrasla preot. Dar și asupra întâmplărilor nostime cu pupăza din tei și cireșele mătușii Mărioara. Procedeele artistice folosite în relatarea scenică a acestor momente sunt diverse, dinamice și ele vor atrage atenția tuturor generațiilor. Pentru că Amintirile din copilărie nu li se adreseaza doar celor mici.“
Noua producție este un spectacol gândit vizual sub patina timpului, într-o cromatică sepia, specifică rememorărilor, în care culoarea vine și din acțiunile scenice și din interpretarea actoricească. Rolul lui Nică, „copilul universa”, i-a fost atribuit lui Claudiu Gălățeanu, care va portretiza personajul „ca un copil neastâmpărat, plin de idei năstrușnice, pus mereu pe șotii. Pentru orice actor, a juca un copil e o provocare, iar eu l-am abordat gândindu-mă mereu la copilăria mea, la stările și trăirile acelor vremuri. Pentru că fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, Nică.”