Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

SOR lansează „Collinsul” la Iași

decembrie 9, 2017 @ 12:00 pm - 2:00 pm

Gratuit

Sâmbătă, 9 decembrie, Societatea Ornitologică Română lansează și la Iași cea mai importantă carte pentru biologii români, în anul 2017 – Ghidul pentru identificarea păsărilor. Este vorba despre cartea care conține toate speciile de păsări din Europa, Nordul Africii și o parte din Orientul Mijlociu, cu descrierile pentru fiecare specie, hărți de distribuție și ilustrații de o calitate pe care nu o întrece niciun alt ghid din Europa.

Cartea a fost declarată „Cel mai bogat și mai cuprinzător ghid de identificare a păsărilor” de celebra publicație The Times și se află deja la a doua ediție internațională. Produsă și comercializată de editura Bonnier din Suedia, cartea a existat și pe piața din țara noastră, dar în engleză.

Lucrarea a fost tradusă de dr. Emanuel Ștefan Baltag, cercetător la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, consultant științific a fost biologul Sebastian Bugariu, iar corectura de specialitate a fost asigurată de biologul Alida Barbu. Toți cei trei specialiști de la SOR vor fi prezenți la lansarea ieșeană, care va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 12, la Grădina Botanică, în Serele Noi.

„A fost foarte greu, pentru că textul din limba română trebuia să se încadreze în aceleași dimensiuni ca și cel de la versiunea suedeză. Nu aveam un font care să suporte diacriticele din română, nu avem cuvinte în vocabularul uzual care să traducă toate nuanțele de culoare, așa că am apelat la tratate de pictură”, a povestit Emanuel Baltag.

Ani de zile, biologii români au folosit ediția în limba engleză a acestei cărți, iar denumirea editurii din Anglia, Collins, a devenit pentru ei ca Adidas-ul pentru pantofii sport – un substantiv comun care desemna cel mai bun ghid de păsări. De altfel, ediția în limba română aduce o reverență precedentelor cărți folosite, iar la fiecare specie descrisă apar denumirea științifică (în limba latină), denumirea populară din limba română și denumirea populară din limba engleză.

Imediat după lansarea cărții, ornitologii îi invită pe cei mici și mari la Atelierul de Hrănitori, eveniment în cadrul căruia copiii și adulții învață cum să își confecționeze hrănitorile de păsări pe timp de iarnă. „E foarte simplu să îți faci o hrănitoare eco.

Îi invităm pe ieșeni să își aducă sfoară, pet-uri, cutii de carton, linguri de lemn, coji de nucă de cocos, pentru că toate aceste materiale refolosibile devin foarte ușor hrănitori. O să îi ajutăm să le confecționeze, o să îi învățăm și ce hrană trebuie pusă în hrănitori. În ce privește speciile pe care le vor vedea, ghidul de identificare de păsări e cel mai bun instrument și îl vor găsi de vânzare în ziua evenimentului” (Emanuel Baltag).

Prețul cărții este de 130 de lei, dar biologii o așteaptă de mult timp, așa că până pe 20 decembrie cartea va avea un preț promoțional, de 100 lei. Ea poate fi achiziționată de la sediile SOR din București și din Cluj, sau online pe site-ul www.sor.ro

Detalii

Dată:
decembrie 9, 2017
Oră:
12:00 pm - 2:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Societatea Ornitologică Română
Telefon
0264 438086
Email
office@sor.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Grădina Botanică
Strada Dumbrava Roșie 7-9
Iași, România
+ Hartă Google
Telefon
0232 201373
Vezi site-ul web Loc de desfășurare