Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

S-a stins actrița Simona Agachi

iulie 25, 2019 @ 11:00 am - 1:00 pm

S-a stins actrița Simona Agachi

A trecut la cele veșnice unul dintre seniorii Teatrului Luceafărul, actrița Simona Agachi (10.01.1931-21.07.2019).

A făcut parte din generația de început a Teatrului de Păpuși de Stat din Iași, contribuind mai bine de 60 de stagiuni la succesele instituției ieșene pentru copii și tineret. A debutat cu rolul Iedul cel Mic din Capra cu trei iezi de Ion Creangă, în regia lui Manole Al. Foca, profesor de Dicție la Institutul de Teatru „Matei Millo” din Iași, desființat de regimul comunist în 1953, chiar în pragul absolvirii actriței.

Simona Agachi ar fi avut posibilitatea să-și continue anul final de studii superioare la București, dar l-a urmat pe profesorul său în activitatea de creație de la Teatrul de Păpuși, unde a descoperit o lume fabuloasă, care a cucerit-o.

Avea un glas cu un timbru special, iar în decursul sezoanelor și-a dezvoltat tehnica vocală în așa fel încât putea însufleți o gamă impresionantă de personaje. Sute de roluri au făcut-o să fie foarte îndrăgită de publicul teatrului, actrița continuând să apară pe scenă până în 2006.

De activitatea sa creatoare sunt legate multe performanțe ale Teatrului Luceafărul, unde de-a lungul carierei a interpretat peste 300 de roluri.  Cu recitalul Strop-de-Rouă Brotăcelul, unde susținea singură 11 roluri, a obținut primul premiu internațional al Teatrului: Premiul de interpretare la Festivalul PIF de la Zagreb (1973) și Premiul I în Ungaria, pentru acelaşi spectacol (1978). A avut șansa să lucreze cu regizori ca Anca Ovanez, Cătălina Buzoianu, Natalia Dănăilă, Nicolae Scarlat, Constantin Brehnescu, Petre Bokor, Nicoleta Toia, Bogdan Ulmu, Ion Ciubotaru, Eduard Covali etc. A jucat și în filmul lui Nicolae Mărgineanu Un bulgăre de humă.

Cei care doresc să-și ia rămas bun de la o actriță care prin harul său a încântat zeci de generații de copii și de tineri, o pot face joi, de la ora 11, la capela Cimitirului Eternitatea. Drum bun în lumină, Simona Agachi!

Detalii

Dată:
iulie 25, 2019
Oră:
11:00 am - 1:00 pm
Categorii Eveniment:
,