Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Proiecție de  film – The Rise of the Fallen Feather

august 11, 2017 @ 7:00 pm - 9:00 pm

Gratuit

From Fake Mountains to Faith (Hungarian Trilogy) /De la munți falși către credință (Trilogia ungară) este titlul general a unui proiect docu-ficțiune complex de Szabolcs KissPál încheiat în 2016.

Prin intermediul a diferite medii și tehnici reprezentaționale, el revizitează și manipulează o serie de simboluri problematice aflate în continua schimbare care încearcă să creeze o idee omogenă și destul de opresivă despre națiune. În centrul investigațiilor sale stau politicile ungare de stat autoritariste ‘iliberale’: proiectul încearcă să analizeze, să descrie și să traducă la nivel internațional anatomia filosofiei culturale și politice curente, care reprezintă o bază ideologică pentru aceste politici.

Trilogia este compusă din două documentare ficționale /docu-ficțiuni (Amorous Geography, The Rise of the Fallen Feather) și o instalație asemănătoare unei încăperi fictive de muzeu (The Chasm Records), care stabilesc interconexiuni într-un cadru cultural și istoric mai larg între trei elemente majore a mai sus menționatei filozofii: simbolismul “peisajului etnic” și geografia politic, istoriografia romantică a miturilor fondatoare naționale, și “turanismul” ca formă reapărută a religiei politice.

Lanțul asociativ de referințe istorice ale lucrării video, The Rise of the Fallen Feather (19”), observă cum simbolurile unei păsări totem numită “Turul“ a influențat istoria ungară din secolul douăzeci printr-o memorie colectivă amnezică, totuși magică, din cele mai vechi timpuri, trecând prin formarea în 1919 a Asociației de Prieteni ai Păsării Turul și până la ideologia curentă a “sângelui și patriei mamă”. Lucrarea video urmărește structura iconografică a păsării Turul precum ceva ce iese din timpul istoric și pășește în domeniul misticismului politic. (Szabolcs KissPál)

Detalii

Dată:
august 11, 2017
Oră:
7:00 pm - 9:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Str. Al. Lăpușneanu, nr. 7-9
Str. Al. Lăpușneanu, nr. 7-9
Iași, 700057 România
+ Hartă Google