Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Pororoca” – premieră

ianuarie 22, 2018 @ 8:00 pm - 10:00 pm

Pororoca, filmul care i-a adus actorului Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, va fi proiectat în premieră la Iași, Cinema Ateneu pe 22 ianuarie. Pe 26 ianuarie va avea loc proiecția de gală în prezența actriței Iulia Lumânare, interpreta rolului Cristina, soția lui Tudor (Bogdan Dumitrache).

Pororoca, unul dintre cele mai așteptate filme românești din ultima vreme, spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) și a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viață de cuplu obișnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creșterea și educația copiilor: Maria (5 ani) și Ilie (7 ani). Într-o duminică dimineață, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenție a tatălui, Maria dispare. Împreună cu cu alți părinți, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunță poliția. Maria este considerată, oficial, dispărută.

Regizorul Constantin Popescu spune că îi cunoștea pe actori, așa că a scris scenariul cu ei în minte, o poveste pentru cuplul Tudor și Cristina. „Pororoca nu este un film despre etică sau moralitate. Este un film despre sentimentul de vinovăție care pune stăpânire într-un mod tăcut și viclean. Am ști să facem față unei astfel de situații? Suntem oare pregătiți să dăm piept cu o astfel de erupție violentă și devastatoare de emoții?”, explică regizorul Constantin Popescu.

Filmul lansat la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian s-a bucurat de un adevărat succes fiind apreciat peste măsură de critica și presa spaniolă.

Cronica din Fotogramas începe chiar cu acest titlu: „Pororoca – puternicul cinema românesc inundă festivalul cu un film solid ce are șanse de câștig la trofeul Concha Oro (sau, cel puțin, premiul pentru Cel mai bun actor)”.

Canalul TV TCM numește filmul ca fiind “colosal” și spune despre “Pororoca” că este “cel mai bun film văzut până în acest moment în secțiunea oficială în secțiunea”.

Titlul poartă o semnificație profundă, anticipând intensitatea întâmplărilor care au loc în film. Pororoca este denumirea unui fenomen care se petrece de două ori pe an la gura de vărsare a Amazonului, când apele apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente (până la 800 km), formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m. Numele său provine din limba indigenă Tupi, din care se poate traduce în „răget puternic” sau că poate distruge totul cu o furie intensă. Este, de asemenea, un portmanteau al cuvintelor poroc (a desprinde, a rupe) și oca (casă).

Titlul întruchipează într -un mod aproape perfect, valul în furia în creștere, frustrarea, precum și, transformarea obsesivă, aproape maniacală a personajului principal.

Detalii

Dată:
ianuarie 22, 2018
Oră:
8:00 pm - 10:00 pm
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Hartă Google
Telefon
0744652662 / 0751127741
Vezi site-ul web Loc de desfășurare