Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Piese de teatru pentru copii și filme recompensate cu Premiul LUX

octombrie 29, 2019 - noiembrie 3, 2019

Lei10- Lei15

Piese de teatru pentru copii și filme recompensate cu Premiul LUX

În săptămâna 28 octombrie – 3 noiembrie 2019, spectatorii Ateneului Național din Iași sunt invitați la patru piese de teatru, pentru adulți și copii. Actorii vor interpreta roluri din spectacolele „Ursul păcălit de vulpe”, „Atenție, aterizăm!”, „Peter Pan” și „Amintiri din copilărie”.

Iar, pentru cinefili, spre finalul săptămânii, vor rula filmele finaliste la Premiul Lux, proiecțiile fiind însoțite de dezbateri cu reprezentanți ai industriei românești de film. Intrarea la seria de evenimente din cadrul „Zilele Filmului Lux” este liberă, cu posibilitatea rezervării locurilor.

 

Program:

29 octombrie 2019, ora 11.00 | Ursul păcălit de vulpe (Puppets Art Time-Teatru de Buzunar);

29 octombrie 2019, ora 19.00 | Atenție, aterizăm! (regia Daniel Onoae);

2 noiembrie 2019, ora 11.00 | Peter Pan (regia Iulian Sandu);

3 noiembrie 2019, ora 11.00 | Amintiri din copilărie (regia Octavian Jighirgiu);

1-3 noiembrie 2019 | Zilele Filmului LUX – Proiecții de film.

 

„Ursul păcălit de vulpe” (Puppets Art Time-Teatru de Buzunar)

Află cum şi-a pierdut ursul coada şi cum, odată cu ea, scapă şi de naivitate: „Cine se frige cu borș suflă și-n iaurt”. Un spectacol pentru copii susţinut de Teatrul de Buzunar Puppets Art Time, ce prezintă o formă de mânuire folosită mai rar în teatrele din România, cu păpuşi tip bunraku şi compuse.

Regie, scenariu şi dramatizare: Tudor Rotaru

Scenografie: Laurenţiu Vasilache, Tudor Rotaru

Costume păpuși: Tatiana Rotaru

Pictură păpuşi: Alina Ardeleanu

Actori: Ecaterina Rotaru, Tudor Rotaru, Laurenţiu Vasilache

Preț bilet: 10 lei.

 

„Atenție, aterizăm!” (regia Daniel Onoae)

Adaptare după celebra comedie franțuzească de situație „Boeing Boeing”, de Marc Camoletti, producția Ateneului Național din Iași aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase în apartamentul din Paris al unui arhitect cu… multă poftă de viață.

Bernard (Daniel Onoae), tânărul arhitect de succes, Berta (Alexandra Paftală), menajera și omul de încredere al acestuia, Robert (Dragoș Maftei), un vechi prieten din provincie și cele trei stewardese – Janet (Erica Moldovan), Helga (Cezara Fantu) și Jaqueline (Ana Hegyi), toate logodite cu Bernard – sunt personajele fermecătoare, ce trebuie să se descurce în situații comice prin postura în care sunt puse.

Preț bilet: 20 lei.

 

„Peter Pan” (regia Iulian Sandu)

„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan, care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait”, afirmă regizorul Iulian Sandu.

Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a găsit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic-Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura. dar îi va ajuta să se salveze.

Preț bilet: 15 lei.

 

„Amintiri din copilărie” (regia Octavian Jighirgiu)

„Proiectul s-a născut din însăși natura folclorică a zilelor noastre. Jocul de-a copiii de atunci și de astăzi se transformă în spectacol, pe nesimțite, într-o revizitare a copilăriei fiecăruia dintre cei implicați. E un ansamblu intermitent, jovial și antrenant al manifestării inocenței. Simțind nevoia unei reactualizări a lumii lui Creangă, am ales să o traduc lucid și ludic într-un limbaj contemporan, creând personaje asociate convingerilor și tiparelor zilelor noastre. Universul copilăriei lui Nică și Ștefan primește un rebranding prin metamorfozarea caracterelor de atunci în supereroii, eroii și antieroii prezentului. Din această perspectivă, spectacolul exersează subtil și o actualizare a percepției imaginative comune.

Bucuria cu care cei zece actori m-au urmat în această călătorie a redescoperirii de sine, m-a determinat să provoc cu frenezie copilul ascuns în fiecare. Ne-am amintit împreună cum se transformă realitatea ciudată și contondentă într-o irealitate viu colorată, într-un desen animat plin de haz și de peripeții. Totodată, acest proiect mi-a reconfirmat valoarea trupei actoricești a Ateneului Național din Iași. Sper din tot sufletul să mai visez alături de acești copii mari. Andreea Darie, Alina Dincă-Pușcașu, Edi Stancu, Eduard-Petru Jighirgiu și Adrian Buliga mi-au împărtășit exaltarea și interogațiile, împlinind ideiile conceptului regizoral. Lor li s-au alătural maestrul Petru Ciubotaru, cel care dă glas vocii lui Ion Creangă, și coregraful Petre Șușu, cu necesarele accente de folclor autentic.

Spectacolul din spectacol, cel de care se bucură doar tehnicienii aflați în culise, este oferit de goana nevăzută a actorilor îndărătul decorului pentru a leapăda și a prelua din fugă identități, costume, obiecte de recuzită, respirații precipitate și energii revitalizante. În față, pe scenă, fotogramele copilăriei se derulează nestingherite în fața spectatorilor. Mizez pe complicitatea acestora cu artiștii și sper să ne bucurăm împreună de vârsta magică a tuturor posibilităților”, spune regizorul Octavian Jighirgiu.

Preț bilet: 15 lei.

 

Zilele Filmului LUX (1-3 noiembrie 2019)

Filmele finaliste ale premiului LUX ajung și la Iași, la începutul lunii noiembrie! În cadrul evenimentului vor rula cele trei filme finaliste la Premiul Lux, proiecțiile fiind urmate de dezbateri cu reprezentanți ai industriei românești de film. Creat în 2007, Premiul LUX FILM este acordat în fiecare an de Parlamentul European.

Ce înseamnă, de fapt, Premiul LUX? Care mai este rolul filmului în societatea de astăzi? Ce face un film să fie extraordinar? Ce îi face pe oameni să vină în cinematografe? Ce impact are internetul sau tehnologia asupra publicului? Toate aceste întrebări și multe altele își vor găsi răspunsurile în sesiunile de dezbateri de după proiecțiile filmelor.

 

Program filme:

Vineri, 1 noiembrie 2019

18.30 Proiecție film: Cazul nerezolvat Hammarskjöld (r. Mads Brügger/128 minute)

21.00 Dezbatere

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019

18.30 Proiecție film: Jocuri de putere (r. Rodrigo Sorogoyen/132 minute)

Duminică, 3 noiembrie 2019

18.00 Proiecție film: Dumnezeu există și numele Lui e Petrunija (r. Teona Strugar Mitevska/100 minute)

 

Intrarea la proiecții este liberă, iar rezervările se pot face pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct la casieria instituției ieșene.

 

Mai multe detalii pe: 

Pagina de FB: https://www.facebook.com/AteneulNationalIasi/

Site web: www.ateneuiasi.ro

Detalii

Începe:
octombrie 29, 2019
Se termină:
noiembrie 3, 2019
Cost:
Lei10- Lei15
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Ateneul din Iași
Telefon
0332 408966
Email
office@ateneuiasi.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Ateneul din Iasi
str. Ion Creangă nr. 14
Iasi, 700321 România
+ Hartă Google
Telefon
0744652662 / 0751127741
Vezi site-ul web Loc de desfășurare