Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Până hăt de carte!” a ajuns la Hârlău cu o donație de 400 de volume

februarie 19, 2019 - februarie 22, 2019

„Până hăt de carte!” a ajuns la Hârlău cu o donație de 400 de volume

Senatorul USR Iași Dan Lungu a fost într-o vizită la Hârlău, vizită care a inclus o donație de carte prin intermediul proiectului: Până hăt de carte! , inițiat de biroul parlamentar de la Iași Donația a inclus un număr de 400 de volume și a intrat în fondul Bibliotecii Orășenești Hârlău, care are 45.009 de cărți. Biblioteca este coordonată de bibliotecarul Iuliana Voicu, iar serviciile instituției sunt accesate de 1.400 de cititori activi.

Vizita de la Hârlău a fost o ocazie pentru un dialog al senatorului cu membrii USR Hârlău, cu care a discutat despre situația bibliotecii, a vieții și posibilităților culturale din oraș, dar și despre alte posibile proiecte pentru revitalizarea aceastei zone.

„Campania noastră continuă. Oamenii sunt bucuroși să doneze cărți, bibliotecile să le primească și copiii să le citească. Noi suntem doar intermediarii acestei bucurii. Campania noastră e cu atât mai necesară cu cât statisticile ne arată o scădere îngrijorătoare a consumului de cultură în România. E cu atât mai necesară cu cât administrațiile locale se dovedesc deficitare la acest capitol, iar Ministerul Culturii, care are obligativitatea prin lege să deruleze Programul anual de achiziție de carte, în ultimii ani nu a alocat niciun ban pentru asta”, subliniază Senatorul Dan Lungu, inițiatorul campaniei Până hăt de carte!.

 

Hârlăul este un oraș din nord-vestul județului Iași, cu o populație de 10.905 locuitori, conform recensământului din 2011. Biblioteca orășenească din Hârlău a fost înființată în 1952 și în prezent numără în jur de 52.000 de volume, conform informațiilor oficiale.

Până hăt de carte! s-a născut în urma identificării problemelor în privința consumul de cultură și educației, cu precădere în mediul rural. De cele mai multe ori, problemele mediului rural sunt puse pe modul „așteptare” și mai apoi uitate cu desăvârșire.

Lansare campanie: martie 2017

Durată: continuă

Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000

Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 17

Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași

 

CĂRȚI DONATE BIBLIOTECILOR PÂNĂ ACUM: 6.355

PROBLEMA. Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

SOLUȚIA. Deși nu rezolvă cu totul problema, campania cabinetului parlamentar al senatorului USR Dan Lungu trage un semnal de alarmă și vine în întâmpinarea problemelor de consum cultural din mediul rural românesc. Pe termen lung, se dorește o contribuție la formarea noii generații și a unui public de cititori, de consumatori de cultură.

Proiectul este susținut acum și de USR Pașcani, iar cei care doresc să se implice prin donații de carte, pot contacta responsabilul de colectare a volumelor din oraș: 0771 068 820 (Iuliana Cosmescu).

 

Cei care vor să doneze cărți pentru bibliotecile satelor județului Iași, o pot face prin intermediul partenerilor campaniei sau la sediul biroului parlamentar:

Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;

Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;

Meru: Bld. Carol I, nr. 3;

Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30;

Biroul parlamentar: str. Grigore Ureche nr. 3, bl. Walter Mărăcineanu, mezanin.

 

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate, pot apela 0725 321 313 și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua.

 

Detalii

Începe:
februarie 19, 2019
Se termină:
februarie 22, 2019
Categorie Eveniment: