Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

One World Romania la Școală dă startul înscrierilor pentru Atelierul de documentare creativă

mai 29, 2019 - iunie 2, 2019

Gratuit

One World Romania la Școală dă startul înscrierilor pentru Atelierul de documentare creativă

Liceenii toată țara sunt invitați să se înscrie până pe data de 2 iunie la Atelierul intensiv de documentare creativă, care se va desfășura între 10 și 20 iunie în Sulina. 

One World Romania la Școală organizează cel de-al doilea Atelier de documentare creativă dedicat liceenilor pasionați de explorare vizuală, antropologică și culturală a realităților sociale din zilele noastre. Proiectul își propune să creeze un cadru de dialog, cercetare și creație artistică pentru liceeni și un demers cultural pentru comunitatea din orașul Sulina.

Atestat documentar încă din perioada Imperiului Bizantin, și cu o populație majoritar greacă, Sulina devine un punct important pe harta Europei la mijlocul secolului al XIX-lea Dintr-un sat de pescari și pirați, Sulina se transformă într-un oraș cosmopolit și cochet, o Uniune Europeană în miniatură, o „citatdelă universală” cum o numea Jean Bart. Distrus în mare parte de bombardamentele sovietice în Cel De-al Doilea Război Mondial, depopulat și îmbătrânit, orașul păstrează încă umbrele trecutului, de la ruinele arhitecturale, la moștenirea culturală a celor 27 de naționalități care au locuit cândva aici.

Atelierul interdisiplinar va fi axat pe diferite arii creative: fotografie analog, filmare pe peliculă, scriere creativă, field recording și bandă desenată. Elevii vor fi îndrumați în procesul de cercetare de specialiști în film, antropologie și educație: Alina Manolache (regie film), Petra Dobruska (cercetare antropologică și bandă desenată), Oana Ghera (analiză cinematografică și Polaroid), Ioana Brăilescu (scriere creativă), Alexandru Mihai (fotografie și imagine) și Andrei Bălbărău, inițiatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița (aparatură analog și developare).

Participanții vor experimenta în cadrul atelierului practic toate etapele realizării unui opere artistice pe baza realităților și poveștilor descoperite în oraș: cercetare, dezvoltare, scenariu, producție, post-producție și distribuție. Aceștia vor lucra în echipe, fiecare îndeplinind diferite roluri, ca o adevarată echipă de producție, iar până la finalul atelierului vor realiza filme documentare de scurt metraj pe peliculă, fotografii pe peliculă și Polaroid, scenariu și schițe pentru un roman grafic etc.. Toate lucrările artistice vor fi bazate pe istoria orașului Sulina, pe poveștile personale ale locuitorilor și pe elementele specific locale care atrag atenția participanților.

Lucrările dezvoltate în cadrul Atelierului vor fi apoi reunite într-o expoziție care va fi prezentată atât în București cât și în Sulina. În urma atelierului organizat anul trecut la Anina, liceenii și-au expus operele în cadrul expoziției ANTI-instagram, vernisate la Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Mai multe detalii despre expoziția ANTI-instagram aici.

Liceenii interesați se pot înscrie până pe 2 iunie, prin completarea următorului formular și prin trimiterea unui răspuns creativ la întrebarea: ”Cine ești și ce te motivează să faci ceea ce faci?”, sub formă de eseu liber, fotografie sau video de maxim 2 minute, trimis la adresa scoala@oneworld.ro.

Participarea la atelier este gratuită. Organizatorii vor asigura masa și cazarea participanților pe toată durata atelierului, iar participanții se vor asigura de costurile de transport.

Atelierul se adresează elevilor de liceu din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

––––––––

One World Romania la Școală este programul educațional al Asociației One World Romania, care reunește o serie de inițiative adresate profesorilor și elevilor și care are ca scop încurajarea folosirii la scară largă a filmului documentar ca instrument educațional și introducerea discuțiilor despre drepturile omului în școlile din România.

––––––––

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

––––––––

Pentru detalii ne puteți contacta la adresa ioana@oneworld.ro, sau telefon 0746.672.385

Detalii

Începe:
mai 29, 2019
Se termină:
iunie 2, 2019
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
,

Organizator

One World Romania
Telefon
004 0755 125 706
Email
info@oneworld.ro
Vezi site-ul web Organizator