Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Novecento

noiembrie 6, 2017 @ 8:00 am - 5:00 pm

Lei20.00

Marius Chivu vine la Iași si ne provoacă să luăm parte la o poveste extraordinară, povestea romanțată a unui mare muzician de jazz, Danny Boodmann T.D.Lemon, supranumit „Novecento”, sâmbătă, 11 noiembrie, la ora 19.00, în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

„Povestea e simplă și doare. O să râzi mult dar se termină mai rău decat începe. Eu, actorul, sunt singur. Mă simt singur și chiar simt nevoia să-ți spun o poveste. Nu vreau să îmbătrânesc pierzându-mi timpul. După ce se va fi terminat spectacolul vei înțelege de ce am vrut să vii.” – Marius Chivu

Povestea, plasată pe transatlanticul „Virginian” care a traversat apele dintre Europa și America în perioada dintre Primului și Celui De-al Doilea Război Mondial, descrie viața pianistului Danny Boodman T.D. Lemon Novecento. Nou-născut, el este abandonat de părinții biologici pe pianul de la clasa întâi a navei, ceva foarte obișnuit la acea dată, unde este găsit de marinarul Danny Boodman. Acesta decide să aibă grijă de copil devenind, timp de opt ani, tatăl adoptiv al micuțului. Din nefericire, Danny moare și Novecento rămâne orfan pentru a doua oară.

După moartea lui Danny, Novecento, amenințat de căpitanul vasului a fi trimis la orfelinat, este de negăsit pentru câteva zile, apărând într-o noapte în sala de bal, cântând la pian. Era prima dată când băiatul atingea tastele pianului, dar reușește să-i uimească pe toți cu priceperea lui. Din acel moment, pianul și Novecento devin un tot unitar: o legendă, cântând ani la rând pentru pasagerii vasului, atât pentru cei care călătoreau la prima clasă, cât și pentru cei săraci.

Ajunge să fie cunoscut pe uscat, deși el nu va coborî niciodată de pe vas; Novecento devine pianistul de pe Ocean, o legendă pe care niciun pasager de pe transatlanticul „Virginian” nu o va uita niciodată. Faima lui este atât de mare încât Jelly Roll Morton, pianistul care se definește ca fiind inventatorul jazz-ului, se îmbarcă pe vas pentru a putea asculta cu propriile urechi muzica lui Novecento și pentru a-l provoca la un duel muzical, lăsând publicul să decidă care este cel mai bun.

„Novecento” („1900″) este textul după care Giuseppe Tornatore a realizat în anul 1988 filmul „The Legend of 1900″ cu Tim Roth în rolul principal.

„Novecento”, după Alessandro Baricco

Regia: Maria Dinu

Cu: Marius Chivu

Producător: Centrul Cultural „Nicolae Bălcescu”, Bucureşti

O abordare clasică, în care inserțiile moderne au ținut de interacțiunea actorului cu publicul, realizată într-un mod inedit, cu multă cordialitate.

Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, ora 19, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Deși este foarte cunoscut pentru rolul  taximetristului „Rață” în serialul „Las Fierbinți”, Marius Chivu a debutat pe scena Teatrului Bulandra din capitală în rolul regelui Henri al II-lea din spectacolul Thomas A Becket de Jean Anouilh, regizat de Adrian Pintea, primind din partea UNITER premiul pentru debut. A jucat apoi în Trei Surori de A. P. Cehov, rolul lui Andrei Prozorov, în Omul din subterana de F. M. Dostoievski, spectacol premiat la Gala Tânărului Actor, Odiseea 2001, spectacol regizat de Cătălina Buzoianu, Unchiul Vanea de A. P. Cehov, Repetiţie cu Barrymore după William Luce, Anatomie. Titus. Căderea Romei de Heiner Muller, Căsătoria de Gogol.

În anul 2001 debuta pe marele ecran și la televiziune în 2 producţii americane: Princess of Thieves, film Tv regizat de Peter Hewitt și lung metrajul Elite, regizat și scris de Terry Cunningham, în care juca rolul lui Samo. Prima apariție într-un film românesc a avut-o în 2005, în Aventuri de o zi, urmată de Un acoperiș deasupra capului și Margo în 2006. A mai jucat în Caved In și Offset (2006), serialul La urgență (2006-2007), Jacquou le croquant (2007), Nunta mută (2008), Dragoste pierdută (2008), Sword of War (2009), Întâlniri încrucişate (2009), Hellhound (2009), Barbarossa (2009), O zi frumoasă (2010), Born to Raise Hell (2010).

Biletele au fost puse în vânzare la prețul unic de 20 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro, de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30, sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

Detalii

Dată:
noiembrie 6, 2017
Oră:
8:00 am - 5:00 pm
Cost:
Lei20.00
Categorie Eveniment: