Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Mihai Ursachi ’80

februarie 17, 2021 - martie 4, 2021

Gratuit

Mihai Ursachi ’80

Pe data de 17 februarie, poetul Mihai Ursachi ar fi împlinit vârsta de 80 de ani ocazie cu care Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași va organiza o serie de evenimente omagiale. Acestea vor debuta miercuri, 17.02.2021, în Sala „Diotima”, începând cu ora 14.00, cu un program cultural moderat de către Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași.

La manifestare vor participa scriitorii Radu Andriescu, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru, Cassian Maria Spiridon și Horia Zilieru.  Actorii Laura Bilic și Florin Gorgos vor recita din poeziile scriitorului, iar momentele muzicale vor fi asigurate de cantautorul Cezar Popescu.

Personalitate marcantă și complexă, Mihai Ursachi a fost și este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru artiștii plastici care i-au transpus în culori poemele.

Astfel, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași a reunit o parte din aceste lucrări care vor fi expuse în Galeria Labirint. Mare parte dintre ele sunt realizate în acord cu temele poeziilor lui Mihai Ursachi de către artiștii Luminița Afloarei, Andreea, Delia Buzilă, Andreea Budaș, Laura Candet, Ștefania Ciobanu, Valeriu Gorgan, Ana Maria Hanganu, Diana Mînzat, Georgiana Macovei, Karol Mihai, Cristian Mihăilă, Ana Maria Moldovan, Rica Nemțanu, Antonia Prichici, Maxim Romaniuc, Alina Sărăcuțu, Andreea Suceveanu, studenți ai specializărilor Pictură și Pedagogia Artei, Facultatea de Arte Vizuale și Design, din cadrul UNAGE Iași.

Picturile fac parte dintr-un proiect intitulat „Ambasadorii melancoliei” și a fost realizat sub coordonarea profesorilor: lect.dr. Ioana Palamar și lect. dr. Smaranda Bostan.

Pentru a pune în valoare opera poetului, artista Alexandra Floarea a realizat în anul 2020, pe stâlpul din spatele Casei de Cultură a Municipiului Iași, o lucrare murală intitulată „Visul lui Ursachi”.

„Făcând o paralelă cu opera Magistrului, lucrarea a fost elaborată cu gestualitatea ritualică a alchimistului, amestecând elemente precum labirintul, lumea acvatică, prezența feminină, ochiul și cordul alături de alte elemente abstracte care plutesc în jurul portretului său rigid, circular și ascendent. Totul se descoperă treaptă cu treaptă ca un tărâm al magiei și visului”, spune artista Alexandra Florea.

De asemenea, cei interesați, pot vizita o expoziție cu caracter permanent în incinta Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași. Aici se regăsesc obiecte personale ale poetului, manuscrise, cărți, o mașină de scris, o parte din premiile obținute pe parcursul întregii sale cariere și o cutie cu scoici pe care sunt scrise diferite cuvinte din temele de interes din poezia lui Mihai Ursachi.

https://studio.youtube.com/video/HFrvVEsnUts/edit

https://studio.youtube.com/video/B-tmhXoujXA/edit

Detalii

Începe:
februarie 17, 2021
Se termină:
martie 4, 2021
Cost:
Gratuit
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
Telefon
0232 / 267 547
Email
casaculturacopou@yahoo.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
Bulevardul Carol I (Parcul Copou)
Iași, 700506 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 267547
Vezi site-ul web Loc de desfășurare