Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ILFOVEANU – pictură și grafică

octombrie 7, 2019 @ 10:00 am - noiembrie 13, 2019 @ 5:00 pm

ILFOVEANU – pictură și grafică

Galeria de Artă „DANA” are bucuria de a vă invita la deschiderea expoziției artistului Sorin Ilfoveanu, care va avea loc marți, 1 octombrie, ora 18.00, la sediul str. Prof. Cujbă, nr. 17, Iași.

Suntem onorați că maestrul Sorin Ilfoveanu, fără îndoială o personalitate a culturii contemporane, cu o reputată activitate de artist plastic, profesor și rector al Universităţii Naţionale de Arte din București, a acceptat invitația galeriei, cu o expoziție în premieră pentru orașul Iași.

Sorin Ilfoveanu este un reper fundamental în artele vizuale românești, palmaresul artistic și pedagogic conturând profilul complet al maestrului a cărui operă stă, în orice clipă, alături de marii artiști ai artei europene.

Amprenta artistică a maestrului Sorin Ilfoveanu este inconfundabilă. Repertoriul impresionant de personaje, elaborate în creuzetul propriei matrici stilistice, după un canon sedimentat de-a lungul celor peste patru decenii de activitate artistică, reducerile la nivelul recuzitei, abrevierile și extracțiile, solitudinea personajelor, evocă un univers atemporal, fără de început și fără de sfârșit.

În compozițiile artistului regăsești chipuri ce amintesc de personajele unei lumi a miturilor populare, ori par a pogorî din letopisețe sau portrete votive sau chiar din realitatea imediată. Alături de acestea, din bestiarul artistic, rând pe rând, câte un animal acompaniază personajele, într-o relație de aparentă supunere, insinuându-se sau suprapunându-se, potențând singurătatea.

Sorin Ilfoveanu alege să concentreze acțiunea, lăsând spații libere pe pânză, spații în care vidul acționează ca un catalizator asupra ființelor, oferindu-le posibilitatea de a se autodefini în raport cu repertoriul gestual.

Prin sedimentarea pe fiecare pânză a elementelor extrase din propriul și vastul depozit cultural prin semne și simboluri, prin prezențele arhaizante cu o amplă legendă semiotică ce transportă privitorul într-un alt timp, prin unitatea signaletică și, nu în ultimul rând, prin impecabila și rafinată sintaxă compozițională, expoziția artistului Sorin Ilfoveanu triumfă cu autoritatea unui maestru, a cărui creație cuprinde file din viitorul manuscris al întregii ființe umane, dinspre trecut, spre viitor.

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 octombrie – 13 noiembrie 2019.

Curatori / Smaranda Bostan și Vlad Nedelcu

Details

Start:
octombrie 7, 2019 @ 10:00 am
End:
noiembrie 13, 2019 @ 5:00 pm
Event Categories:
,

Organizer

Galeria Dana din Iași
Phone
0740 193 661
Email
dana_art_gallery@yahoo.com
View Organizer Website

Venue

Galeria DANA din Iași
Str. Prof. Cujbă nr. 17
Iași, 700259 România
+ Google Map
Phone
0740 193 661