Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

FITPTI 2019 are Prolog. Vine Chiritza, de la Cluj!

septembrie 29, 2019

Lei15- Lei40

FITPTI 2019 are Prolog. Vine Chiritza, de la Cluj!

Reacreditat de o comisie internațională de experți ca festival remarcabil, label acordat pentru al șaselea an consecutiv de reprezentanții Asociației Europene a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr a ajuns la ediția sa cu numărul XII. Evenimentul se va desfășura între 3-10 octombrie, dar, așa cum și-a obișnuit publicul, va avea și un PROLOG, în weekend-ul premergător.

Chiritza în concert

Pe 29 septembrie, la sala mare a Teatrului Luceafărul, fanii vor avea întâlnire cu CHIRITZA ÎN CONCERT, o creație de ADA MILEA după Vasile Alecsandri și Matei Millo. Proiectul a fost realizat cu trupa Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj Napoca, instituție care a împlinit 100 de ani de existență în acest sezon. O revizitare ludică a cunoscutului text al lui Vasile Alecsandri, spectacolul este o versiune muzicală a peripețiilor Coanei Chirița interpretată acum de actrița Anca Hanu.

În concert se vor afla și Cornel Răileanu (Bârzoi), Mihnea Blidariu (Aristitza), Cristian Rigman (Calipsitza), Sânziana Tarța (Lulutza), Miron Maxim (Gulitză), Matei Rotaru (Leonash), Radu Dogaru și Cosmin Stănilă (Sharlatanii). Cântecele sunt imaginate de Ada Milea și Anca Hanu, scenografia, de Alexandra Constantin.

Despre versiunea sa la Chiritza, Ada Milea spune:

„Draji spiectatori, aștiept cu nerăbdari sî vidieț’ invențiili minunaților implicaț’ în spiectacolu’ nostru șî sî râdiți di ieli cu tristeți șî bucurii. Șer scuzi cî l-am mietamorfozat pi Alecsandri, cî l-am mixat cu Millo șî cu noi înșini. N-am facut-o cu intenții rieli, ci doar am vrut ca valorili șî lipsili di valori din zâlili noastri să sî riegăsascî în construcțiile literar-melodioasi pi cari vi li oferim pi scenî. Folosâm graiul moldoviniesc din rispiect pintru orijinili personajelor, cari-s prea tari ca sî li pot ignora graiu’.”

Biletele se pot achiziționa de pe platforma bilet.ro (preț 40 lei; 15 lei pentru studenți, elevi, pensionari, pe baza unui document doveditor).

Directorul artistic al FITPTI, teatrologul Oltița Cîntec, precizează:

„Prologul cu Chiritza care vine de la Cluj e un intro ce atrage atenția publicului că o serie de evenimente inedite, multe în exclusivitate națională, le va confisca atenția la început de octombrie.  Chiritza Adei Milei e specială, e un remix actualizat al isprăvilor unui personaj fanion al teatrului românesc, care deși în paginile bardului de la Mircești visează la Paris, iată, ajunge mai întâi la Iași, la «fiestival»!”

Detalii

Dată:
septembrie 29, 2019
Cost:
Lei15- Lei40
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Teatrul Luceafarul

Loc de desfășurare

Teatrul pentru Copii si Tineret Luceafarul, Iasi
Strada Grigore Ureche 5
Iasi, 700259 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 212662
Vezi site-ul web Loc de desfășurare