Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”, o ediție inaugurală extrem de dorită și așteptată la Iași

iunie 18, 2019 - iunie 23, 2019

Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”, o ediție inaugurală extrem de dorită și așteptată la Iași

 14 – 16 iunie a însemnat perioada de desfășurare a unui nou proiect realizat sub egida Ateneului Național din Iași, intitulat Festivalul „SCÂRȚ-UMOR”.

Despre această inițiativă managerul instituției, domnul Andrei Apreotesei, afirma că reprezintă„ O floare rară ce se adaugă Iașului Cultural (…)! Umorul scris și de bună calitate, desenul ca formă amuzantă de evidențiere a trăsăturilor umane, expoziții de grafică satirică și caricatură, concerte, momente solemne sau festive, invitați ce își vor arăta talentul și vor oferi recunoaștere națională proiectului, toate acestea ne vor face să găsim profunzimea, popularitatea și unicitatea urbană a necesității Scâț-Umorului.”

Festivalul „SCÂRȚ-UMOR” a strâns la o primă ediție peste 50 de invitați din România, atât reprezentanți ai literaturii umoristice, cât și ai graficii satirice și caricaturii, împreună cu care a oferit Iașului un bine meritat program artistic atât în aer liber, cât și în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași.

În cadrul Galei de premiere care a avut loc Sâmbătă, 15 iunie, la Ateneul Național din Iași, au fost oferite 24 de premii pentru secțiunea de literatură umoristică și 8 pentru grafică satirică și caricatură.

Printre activitățile cu priză la public au fost atelierele de lucru ale artiștilor plastici care au oferit cu titlu gratuit portrete ieșenilor (caricaturi), proiecțiile de filme documentare din Piața Unirii cu și despre Maestrul Ștefan Popa Popa’s – președintele de onoare al festivalului, spectacolul „In memoriam Dumitru Grumăzescu” de pe strada Lăpușeanu, Salonul Internațional de Grafică Satirică și Caricatură al festivalului care a putut fi admirat la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, precum și expozițiile personale trimise de maestrul Popa’s, care au fost prezentate publicului larg la Ateneul Național din Iași – în foaierul instituției și în Mica Galerie de Artă.

 

Acest festival s-a bucurat de sprijinul și implicarea mai multor entități publice și private de pe plan local și a beneficiat, de asemenea, de implicarea unui grup generos de voluntari, cu ajutorul cărora toate etapele organizatorice au fost mult mai temeinic și mai eficient construite.

 

Asociația Umoriștilor „Al. O. Teodoreanu” – Academia Liberă Veche „Păstorel”, cu sprijinul Uniunii Epigramiștilor din România, Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Asociația Caricaturiștilor Profesioniști din România, Fundația POPA’s Timișoara, sponsorii, partenerii, voluntarii, toți au contribuit în realizarea cu succes a acestui proiect dorit și așteptat în Iași de câțiva ani.

Detalii

Începe:
iunie 18, 2019
Se termină:
iunie 23, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizatori

Ateneul din Iași
Casa de Cultură „Mihai Ursachi”
Primăria Municipiului Iași