Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

„Familii”, în turneul național „Manifest pentru dialog”

noiembrie 14, 2017 @ 8:00 pm - 10:00 pm

Gratuit

Doi frați vitregi sunt nevoiți să conviețuiască împotriva voinței lor, o tânără mamă se confruntă cu alcoolismul soțului ei, un frate și o soră se reîntâlnesc cu ocazia decesului mamei lor, un cuplu tânăr trece prin momente de criză. Trei povești care se intersectează și astfel își modifică parcursul. „Familii” dezbate probleme ale societății contemporane, precum egalitatea în drepturi, adopția de către un cuplu homosexual, violența conjugală, valorile familiei tradiționale și nu numai. Este mărturia despre legătura cea mai intimă dintre oameni, în complexitatea și diversitatea ei.

„Familii” este al treilea spectacol din cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” susținut de BRD – Groupe Société Générale, care își propune să aducă în prim-plan teme relevante pentru societatea contemporană. Prima reprezentație din cadrul turneului a avut loc duminică, 5 noiembrie, de la ora 19:00, la sala Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, iar la final au avut loc discuții cu publicul, în prezența regizorului, Eugen Jebeleanu, a actorilor din distribuție și a psihologului Cătălina Soare-Hull.

Manifestul pentru dialog ajunge și la Iași, unde distribuția formată din tinerii actori Ioana Cosma, Oana Marin, Ioan Paraschiv, Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu și Claudiu Urse, vor juca, de la ora 20:00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, sala Teatru³.

„Familii” este un spectacol de teatru social care dă voce poveștilor cotidiene ale unor copii, frați, părinți, soți, etc. Personajele sunt puse față în față cu sentimentul de abandon, fuga de responsabilitate, nevoia confirmărilor, identificarea rigidă cu părinții sau dimpotrivă, refuzul acesteia, patetismul întâlnirilor de familie, însușirea rolului de părinte, inducerea și resimțirea culpabilității. Ce constituie o familie în ziua de azi? este întrebarea care dă voce manifestului, care caută răspunsuri în sălile de teatru, dar și în noi înșine.

„Teatrul are darul de a ne transforma în martori ai unor frânturi de viață, cu personaje inspirate din cei din jurul nostru, și ne oferă noi perspective prin care să privim o situație. De aceea, ne dorim ca an de an să susținem proiecte ale tinerei generații, care dezbat teme actuale, cu o relevanță mare pentru societatea în care trăim. Am lansat astfel umbrela «Manifest pentru dialog», sub care prezentăm publicului, an de an, un nou spectacol într-un turneu în 10 orașe, urmat de o dezbatere alături de un psiholog și echipă. Experiențele din anii trecuți ne-au confirmat utilitatea acestor discuții și deschiderea spectatorilor de a dezbate emoțiile pe care le-au trăit ca martori ai celor petrecute pe scenă. Cu spectacolul «Familii» ne dorim să ducem mai departe misiunea noastră de a deschide noi perspective cu ajutorul culturii și a teatrului”, a declarat Cosmina Frîncu, Brand Manager, BRD – Groupe Société Générale.

„Mi-am dorit să fac un spectacol care să aibă o dimensiune documentară, ancorată în contextul actual al țării noastre, care să exploreze influența pe care politicul o are asupra intimului și a chestiona un subiect de actualitate, care ne privește pe toți: propunerea proiectului de lege care prevede modificarea definiției familiei în Constituția României. Eu cred într-un manifest al acceptării, al diversității și al libertății de expresie și într-un teatru empatic, care să provoace spectatorul la dialog”, a declarat Eugen Jebeleanu, autorul spectacolului „Familii”.

În cadrul turneului „Manifest pentru dialog”, spectacolul urmează să se bucure de câte o reprezentație în 10 mari orașe din țară, în perioada 5 – 24 noiembrie: Sibiu, Brăila, Constanța, Galați, Iași, Rîmnicu Vâlcea, București, Cluj-Napoca, Timișoara și Târgu Mureș, programul fiind următorul:

 

Sibiu 5 noiembrie, 19:00 Teatrul Național „Radu Stanca”
Brăila 8 noiembrie, 19:00 Teatrul „Maria Filotti”
Constanța 9 noiembrie, 19:00 Teatrul de Stat Constanța
Galați 12 noiembrie, 19:00 Teatrul Dramatic „Fani Tardini”
Iași 14 noiembrie, 20:00 Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași – Sala Cub
Râmnicu Vâlcea 16 noiembrie, 19:00 Teatrul „Anton Pann”
București 18 noiembrie, 19:00 Arcub Graboveni – Sala Mare
Cluj-Napoca 20 noiembrie, 19:00 Teatrul Maghiar de Stat
Timișoara 21 noiembrie, 20:00 Teatrul Național „Mihai Eminescu”
Tîrgu Mureș 24 noiembrie, 19:00 Universitatea de Artă Teatrală

 

Pentru mai multe detalii despre turneu, discuții și evenimente, accesați pagina de Facebook a turneului, Manifest pentru dialog.

Detalii

Dată:
noiembrie 14, 2017
Oră:
8:00 pm - 10:00 pm
Cost:
Gratuit
Categorie Eveniment:

Loc de desfășurare

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Strada Agatha Bârsescu 18
Iași, 700074 România
+ Hartă Google
Telefon
0232 255999
Vezi site-ul web Loc de desfășurare